Čist-E-Novice

Flyer_slo_900x600.png
O družbi brez odpadkov v Zeleni prestolnici Evrope
Ekologi brez meja in organizacija Zero Waste Europe, v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana in Snago Ljubljana, 21. in 22. aprila 2016 v Ljubljani, v Kinu Šiška, Centru urbane kulture, pripravljamo Srečanje Zero Waste Europe in Zero Waste mest. Pozor - prijave sprejemamo le še do vključno 14. aprila!
Piše: Erika Oblak Več
vella3.jpg
Kaj je počel marca v Sloveniji evropski komisar za okolje Karmenu Vella?
10. in 11. marca 2016 se je v Sloveniji mudil evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella. Gre za zelo visok politični obisk, saj je Evropska komisija izvršno telo Evropske unije, katere člani smo tudi mi. Evropska komisija oblikuje evropsko zakonodajo, ki jo potem države članice morajo, ali pa je to priporočljivo, prenesti v svoj pravni red.
Piše: Urša Zgojznik Več
venn-gospodarstev.png
Gospodarstvo: zeleno, modro, krožno, simbiozno in biomimetično!?
Zadnje čase se morda zdi, da razvojni modeli rastejo kot gobe po dežju. Večina je sicer konceptualno starejših — na primer krožno gospodarstvo je bilo prvič omenjeno leta 1989 — a zmeda zato ni nič manjša. V nadaljevanju poskušamo te pojme jasneje orisati in razvrstiti.
Piše: Jaka Kranjc Več
dialog-z-državljani-3 (1).jpg
Kako napolniti kozarec, ki je že poln
Od decembra 2015 imamo na mizi paket o krožnem gospodarstvu. Čeprav je novi predlog obsežnejši, saj zdaj poudarja tudi področje pre-oblikovanja izdelkov in poslovnih sistemov ter urejanje trga sekundarnih surovin, pa smo na drugi strani izgubili ambiciozne cilje na področju recikliranja materialov in preprečevanja odpadne hrane ter odpadkov v morjih.
Piše: Erika Oblak Več
residual waste per capita 2014.png
Nujni cilji za ravnanje z ostanki odpadkov na ravni EU
Statistike Eurostata o odpadkih, objavljene 22. 3. 2016, kažejo, da je vsak Evropejec v letu 2014 v povprečju ustvaril 475 kg odpadkov, od katerih je bilo le 44 % recikliranih ali kompostiranih. Preostalih 56 % odpadkov je končalo na odlagališčih (28 %) oz. v sežigalnicah (27 %).
Prevod: Jasna Možina Več
Koledarček
ČEN_290x107.png
Zelenci.png
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si