Čist-E-Novice

Post_potica.jpg
Zavržena hrana je spregovorila
Vsak Slovenec zavrže 73 kilogramov hrane na leto. K skupni vrednosti zavržkov skoraj 151 tisoč ton največ prispevajo gospodinjstva, ki so te dni oblegana z velikonočnimi akcijskimi ponudbami trgovcev ter že načrtujejo obilne obroke v krogu družine in prijateljev. Ekologi v medijski kampanji pozivamo vse: »Ne meč’mo hrane stran!«
Piše: Katja Sreš Več
ugodnosti_komunal.JPG
Spodbude komunalnih podjetij za odgovornejše ravnanje z odpadki
Pred svojimi domovi imamo praviloma postavljene zabojnike različnih barv, vsak mesec pa nas v nabiralniku čaka račun komunalnega podjetja za odstranjevanje smeti, ki se nam nakopičijo čez mesec. Pravila ločenega odlaganja odpadkov se malenkostno razlikujejo od komunale do komunale, razlike pa so tudi v odnosu teh podjetij do svojih uporabnikov. Nekatera so »prijaznejša« do uporabnikov, saj ponujajo ugodnosti, za katere morda sploh še niste slišali.
Piše: Katja Sreš Več
Kozarčkanje I.jpg
Kozarčkanje I: Hiša začimb
Najprej: kaj je kozarčkanje? Ko sem pred enim letom prevajala knjigo Dom brez odpadkov, mi je bilo – in mi je še – najljubše poglavje o kuhinji in nakupovanju živil. Marsikateri Bein trik sem hotela prej ali slej spraviti v prakso. Naše pestro gospodinjstvo sestavljamo odrasli individuumi, ki nas diplomatsko imenujem močne osebnosti.
Piše: Jana Lavtižar Več
DSCN9844_compressed.jpg
Mariborski učitelji o zavrženi hrani
Devetega marca so mariborski osnovnošolci v sklopu 27. regijskega Otroškega parlamenta, ki je potekal v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor, načrtovali svojo prihodnost. Več kot sto mladih se je pri vprašanjih o prihodnosti dotaknilo tudi okoljske problematike. Pred iskanjem rešitev za številne okoljske izzive so se ob ogledu filma Ne meč’mo hrane stran! srečali s problematiko zavržene hrane. A tudi njihovi učitelji niso ostali brez dela.
Piše: Katja Sreš Več
bio vrečka.jpg
Vsaka medalja ima dve plati - miti o bioplastiki
Vlada prepričanje, da se z uporabo bioplastike rešimo okoljevarstvenih problemov, kot so onesnaženje vodotokov in morij, posledično umiranje številnih živali, onesnaženje virov morske hrane in še marsičesa. Vendar nam že sama dejstva o lastnostih in načinu proizvodnje bioplastike ter procesi in dejavniki razkrajanja snovi rišejo drugačno sliko.
Piše: Eva Rajh Več
Koledarček
NMHS kampanja.png
Nove vrečke.png
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si