Čist-E-Novice

rumeni-karton.jpg
Manko ukrepov preprečevanja odpadkov v občinah na poti do nič odpadkov
Ob vstopu v mrežo Zero Waste občine sprejmejo ustrezne načrte, cilje in ukrepe. Del načrta je tudi najmanj eno letno srečanje Zero Waste odbora ter posredovanje letnega poročila o napredku. V letu 2015 so vse občine povečale deleže ločenega zbiranja in znižale količine mešanih ostankov, a so vse tudi zabeležile povečanje količin nastalih odpadkov. Mestna občina Ljubljana ni oddala letnega poročila in odbor se ni sestal niti enkrat, zato je edina slovenska občina na poti do družbe brez odpadkov z rumeno oznako.
Piše: Erika Oblak Več
Flyer_ZW_delavnice.jpg
Prireditve brez odpadkov, je to mogoče?
Ste organizatorji kulturnih in športnih dogodkov? Za otroke, mladino ali odrasle? Prirejate festivale na prostem ali srečanja v zaprtih prostorih? Koncerte, zabave, veselice? Za domačine in turiste?
Piše: Urša Zgojznik Več
loncki-kave.jpg
Kava na poti je še ena od ugank potrošniške družbe
Zagotovo ste v teh poletnih dneh že naleteli na reklamo Petrola za kavo na poti, v kateri si ona zjutraj zaželi kavo: ”Tisto tvojo, dragi”. No, potem on seveda steče na bencinsko, natoči dva lončka kave in ju doma prelije v navadni skodelici. Kje lončka končata reklama seveda ne pove. Mogoče boste rekli da dlakocepim, a na Petrolovi spletni strani piše, da dnevno prodajo preko 15.000 takšnih kav. Preprost izračun pokaže, da letno samo to podjetje ustvari 5,5 milijona odpadnih lončkov in pokrovčkov. Kar zajeten kup.
Piše: Erika Oblak Več
solcava-j-skok.jpg
Zakaj je prehod v zeleno gospodarstvo pomemben za turizem?
Turizem je četrta največja globalna industrija, ki kljub občasnim pretresom neprekinjeno narašča. Od leta 1950 se je število mednarodnih prihodov turistov s 25 milijonov, povečalo na 1.133 milijonov leta 2014. Vzporedno s tem naraščajo prihodki, ki naj bi do 2030 dosegli 1,8 milijarde USD, od česar jih v Evropski uniji nastane 40 odstotkov.
Piše: Erika Oblak Več
Bea_Johnson1.jpg
Tudi moj dom brez odpadkov
Vsak od nas brez pomisleka dnevno prinaša v svoj dom na kupe stvari, ki se po nekaj minutah spremenijo v odpadke. Ponosni smo, če pridno ločimo papir, steklo in embalažo in to odložimo v prave zabojnike. In od tistega trenutka naprej te smeti zginejo izpred oči in niso več naš problem. A zgolj reciklaža ni rešitev!
Piše: Helena Nieboer Več
Koledarček


Dom-brez-odpadkov.jpg
SMS-donacije.png
Zanimive povezave
True Cost of Consumption: The EU's Land Footprint
Zero Waste Hotels: best practices in Italy
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si