Čist-E-Novice

odpadki na plaži
Naša najljubša poletna destinacija je naše največje smetišče
Morje je vedno tam, tam za nas. Mogoče ga zato jemljemo za danega, za vseprisotno gmoto, ozadje, za katerega ni treba skrbeti. A kot pravijo o hierarhijah, »drek se kotali navzdol«, in kaj je najbolj spodaj na našem planetu? Ravno morje.
Piše: Jaka Kranjc Več
P7140009 compressed
Počitnice brez odpadkov
Kot mestni otrok sem imela redek privilegij, da sem velik kos počitnic preživljala s staro mamo pri sorodnikih na Dolenjskem. To samo po sebi v tistih časih ni bil takšen privilegij, ampak nekaj dokaj običajnega, slovenske kmečke korenine pač; privilegij so bili čudoviti ljudje, ki so, čeprav se vidimo preveč poredko, še vedno moji, in privilegij je bilo kompletno prizorišče tistih noro lepih avgustovskih dni.
Piše: Jana Lavtižar Več
Dole
Babica ve
Moja babica je super babica. Ve, kako zakrpati strgane hlače, katero zel dati na odrgnjeno koleno in kako pripraviti najboljšo govejo juho. Dolgoletne izkušnje izhajajo še iz časov, ko se hrana popolnih oblik v ogromnih količinah ni kvarila na policah supermarketov in ko je bilo treba paziti čisto na vsak košček, da ne bi šel v nič.
Piše: Katja Sreš Več
celiakija
Zero Waste celiakija?
Najprej naj povem, da nisem zero waster v pravem pomenu besedne zveze, se pa s to filozofijo vedno bolj spogledujem, saj se mi zdi ta način razmišljanja tako zelo lep in prijazen do naše prečudovite narave. Se trudim in vsak dan berem in se seznanjam z novimi stvarmi, gledam videe DIY in si želim, da bi mi uspelo biti čim boljša na tem področju in postati zgled vsem drugim. In kaj je moj največji problem pri vsem tem?
Piše: Mateja Zupan Več
Cotton history 633x348
Obleka: več vem, manj potrebujem II.
Tekstilni odpadki so najhitreje rastoči odpadki v Evropski uniji. Po napovedih se bodo še povečevali. Kar 90 % odsluženega tekstila lahko predelamo in ponovno uporabimo. Veliko bolje, kot da oblačila vržete v smeti, je, da jih vržete v zabojnike za tekstil, bolj ozaveščeni jih podarijo. Možnosti je veliko.
Piše: Lea Pisani Več
Koledarček


vrecka nmhs
Mrežaste nakupovalke
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si