Čist-E-Novice

foodwaste.jpg
Vlada Mira Cerarja zadržana do konkretnega cilja za zmanjšanje odpadne hrane
Vlada je zadržana do konkretnega cilja EU zmanjšanja količin zavržene hrane za 30 % do leta 2025. Ekologi brez meja menimo, da je neutemeljeno in zahtevamo spremembo škodljivega stališča za delovna mesta, slovensko kmetijstvo, živilsko predelovalno industrijo, trgovino in že tako tanke denarnice slovenskih družin.
Piše: Albin Keuc Več
infografika.png
Volk je sit, koza ostala cela
Ekologi brez meja uspešno zaključujemo prvi del projekta Volk sit, koza cela, ki je bil namenjen zmanjševanju količin zavržene hrane v gospodinjstvih. S spletno raziskavo, pobudo za nacionalno platformo ter spletnim dnevnikom zavržene hrane in orodji za preprečevanje zavržkov, smo v slovenski prostor vnesli zavedanje, da je zavržkov preveč, rodile pa so se tudi številne nove pobude.
Pišeta: Albin Keuc in Katja Sreš Več
PFT Poster Slovenian A3.jpeg
Plastično vrečko? Ne, hvala!
Po uspešno izvedenem projektu v letih 2010 in 2011 se projekt Vrečka na vrečko spet vrača. Za začetek smo pripravili zanimive rezultate manjše raziskave, ki smo jo izvedli oktobra v nekaterih večjih trgovinah v Ljubljani, pri kateri smo opazovali odnos kupcev in prodajalcev do uporabe plastičnih vrečk za enkratno uporabo, nismo pa pozabili niti na alternative plastičnim vrečkam.
Piše: Urša Dolinšek Več
clothnappies-newbornbaby.jpg
Vrtec Vrhnika že četrti mesec uporablja pralne plenice
Vrtec Vrhnika se je na našo pobudo v začetku letošnjega leta odločil, da v svojih enotah prične uporabljati pralne plenice. Vrtec v petih enotah obiskuje 700 otrok, za njihovo zdravje in za okolje pa skrbijo na različne načine. Ločeno zbirajo vse odpadke, pri pranju perila ne uporabljajo mehčalca ali belil na osnovi klora.
Pišeta: Elizabeta Žust in Erika Oblak Več
NVO.png
Ali potrebujemo okoljske nevladne organizacije?
Nevladna organizacija (NVO) oz. angleško non-governmental organization, kaj to sploh je? Še ena od raznih organizacij, ki je priklopljena na državni proračun in si izmišljuje nove in nove programe, ki niso ničemur namenjeni, samo kradejo čas in denar ter so ovira na poti družbenega razvoja in gospodarske rasti?
Piše: Urša Zgojznik Več
GreenJobspic.jpg
Odziv na revizijsko poročilo o sežigalnicah komunalnih odpadkov
Veseli nas, da je Računsko sodišče že večkrat pod drobnogled vzelo področje ravnanja z odpadki v Sloveniji. Še posebej, da se je v te dni objavljenem revizijskem poročilu posvetilo tudi smotrnosti zagotavljanja in izvajanja obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov.
Piše: Erika Oblak Več
Koledarček

rsz_skupaj_hitreje_premikamo_meje_banner.png rsz_odgovorna_darila.png
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si