Čist-E-Novice
Slovenijo je čistilo kar 289.000 (14,4 %) prebivalcev Slovenije!
V akciji Očistimo Slovenijo 2012 je uradno sodelovalo 289.000 prostovoljcev oz. 14,4 % prebivalcev Slovenije. Sodelovalo je več kot 133.000 otrok iz 331 vrtcev, 497 šol ter skoraj 3500 društev. Količina zbranih odpadkov je presegla 15.600 m3 oz. 4500 ton odpadkov. V akciji smo čistili vsaj 2780 odlagališč, v celoti sanirali pa vsaj 1429.
Piše: Karmen Wamberger Več
Danijel Mihelj: Še vedno smo prepričani, da odpadki izginejo, ko jih pustimo v zabojniku
Za svež in prevetren začetek leta smo se odpravili v Sežano na obisk k Danijelu Mihelju, ki ga poznamo iz družabnih omrežij kot duhovitega @komunalca. Po izobrazbi je obramboslovec, inženir varstva okolja in komunale, ki se tako v službenem kot prostem času intenzivno ukvarja z odpadki. Zanimalo nas je vse od ločenega zbiranja do sežigalnic in njegovih vtisov s terena. Vas zanima kaj nam je povedal? Pokukajte sem.
Piše: Polonca Štritof Več
Kako vsako leto prihraniti 7000 EUR
Velikokrat slišimo trditev, da je ekologija draga, da si življenje, prijazno okolju, lahko privoščijo samo premožnejši sloji prebivalstva. Resnica pa je ravno nasprotna. Preprosto življenje je cenejše, manj stresno in veliko bolj prijazno okolju.
Piše: Janez Matos Več
Zbiranje starega papirja se nadaljuje tudi v letu 2013
Vseslovenska akcija Star papir za novo upanje 2012, v kateri smo skupaj zbrali 193 ton starega papirja in na ta način Humanitarnemu društvu Adra Slovenija podarili 10.000 EUR, je končana. V novembru so mladi iz 112 vzgojno-izobraževalnih ustanov, kolektivi 146 podjetij in javnih organizacij ter številni posamezniki zbirali star papir, v nadaljnjo predelavo pa ga je prevzel Dinos. Organizatorji projekta pozivajo vse ustanove in posameznike, da tudi tekom celotnega leta 2013 na vse lokacije podjetja Dinos še naprej dostavljajo star papir za nova upanja.
Piše: Urša Dolinšek Več
Slovenska dobrodelna veriga rut in šalov
Dijaki in profesorji Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje so tri mesece zbirali rute in šale, ki so jih prodali na ulični razstavi v Trbovljah, Zagorju in Ljubljani. Skupaj so nabrali več kot 6000 rut in šalov iz Slovenije in drugih evropskih držav, izkupiček od prodaje v skupni vrednosti 10.871 EUR pa namenili Zasavcem v stiski.
Piše: Karmen Wamberger Več
Kaj lahko naredim za čistejši, boljši svet?
Gibanje Očistimo svet se širi in poganja nove vitice. V Sloveniji ne bomo več čistili, vsaj cele Slovenije v enem dnevu ne, zato pa se gibanju pridružujemo na druge načine, predvsem s posredovanju znanja in izkušenj državam, ki se čiščenja šele lotevajo.
Piše: Petra Matos Več
Koledarček
14
JAN
Pričetek dobrodelne spletne dražbe
: Ulovi praholovca in pomagaj hiši Hospic.

30
JAN
Redna mesečna izmenjava oblačil
v Ljubljani, med 17-19h v Ringšpil baru, Litijska 132.

31
JAN
Kam po protestih? Alternativa na področju ekologije
, Mladinski center Trbovlje, Cesta 1. junija 18, Trbovlje.

2
FEB
Konec dobrodelne spletne dražbe
: Ulovi praholovca in pomagaj hiši Hospic.
Zanimive povezave
Trashopolis Cairo, Tokio, Mumbai
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si