Čist-E-Novice

okrogla_miza.jpg
Zakaj potrebujemo nacionalno platformo za Slovenijo brez zavržene hrane
Ekologi brez meja smo v preteklih mesecih za gospodinjstva pripravili celovito orodjarno za zmanjšanje in preprečevanje nastajanja zavržene hrane. Vendar gospodinjstva prispevajo le četrtino vse zavržene in odpadne hrane. Za preostale količine so odgovorni kmetijstvo, živilska industrija, trgovina in gostinstvo.
Piše: Albin Keuc Več
vstopni-banner-Matej-Vranic-Bled-1.jpg
Občini Bled in Gorje sta se pridružili skupnostim na poti do družbe brez odpadkov
V začetku leta sta se štirim slovenskim občinam, ki so se odločile slediti Zero Waste konceptu, pridružili še občini Bled in Gorje. Na Bledu trenutno nastane 442 kg odpadkov na prebivalca letno, od česar je 159 kg mešanih odpadkov. Ločeno jih zberejo 64 %. Delež ločenega zbiranja v občini Gorje je enak, a pri njih nastane manj odpadkov (223 kg na prebivalca letno) in vsak prebivalec pridela le 80 kg mešanih ostankov.
Piše: Erika Oblak Več
prihranek.jpg
Izziv slovenskim občinam: katera bo prva?
Čeprav pralne plenice staršem na dolgi rok prinašajo prihranke, lahko začetni nakup paketa predstavlja oviro. Številne občine v Veliki Britaniji so zasnovale spodbude, ki staršem pomagajo pri začetnih stroških. Zakaj? Zato, ker je ravnanje z odpadnimi plenicami za enkratno uporabo občini precejšen strošek.
Piše: Erika Oblak Več
EH_money_vs_grass_on_scales.png
Ali res potrebujemo okoljske nevladne organizacije? (2. del)
Če se neki organizaciji reče ne-vladna, verjetno to pomeni, da se njeno področje delovanja ne tiče vladanja. Kar ni ravno res, saj so ravno nevladne organizacije tiste, ki edine izvajajo določene aktivnosti, ter združujejo kritične aktivne državljane in državljanke.
Piše: Urša Zgojznik Več
zbiralna_akcija.jpg
Tekstilnica v letu 2014
Tekstilnica postaja zaradi svoje dejavnosti vedno bolj prepoznavna, k čemur sta prispevala oba partnerja - zadruga Dobrote in Društvo Ekologi brez meja. V tekstilnem obratu zadruge Dobrote v Dravogradu se je obrnilo več 100 ton rabljenih oblačil, obutve in hišnega tekstila.
Piše: Helena Nieboer Več
KOLEDAR.png
Skupaj nam je uspelo premakniti meje
Leto 2014 nam bo zagotovo ostalo v spominu. Upihnili smo 5. svečko obstoja, pridobili status nevladne organizacije s področja okolja, ki deluje v javnem interesu, uspešno izpeljali projekt Star papir za novo upanje, postali smo člani mreže Zero Waste Europe ter predstavili dva nova projekta - Volk sit, koza cela in Zdrave ritke.
Piše: Katja Sreš Več
Koledarček
Vrečke.png Ringaraja.png
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si