Čist-E-Novice

poročilo zw občin.png
Kaj počnejo slovenske Zero Waste občine?
Da koncept Zero Waste ni le mrtva črka na papirju, dokazujejo občine in komunale, ki s konkretnimi akcijami preprečujejo nastajanje odpadkov v njihovih lokalnih skupnostih. Novo leto je čas, da pogledamo, kako te občine načrtujejo in uresničujejo vizijo družbe brez odpadkov.
Piše: Katja Sreš Več
DS4A8244.jpg
Čebelice pri nas doma
Zero Waste filozofija se je že dodobra usidrala v naš dom. Do popolnosti nas loči še veliko dela, a prvi vidni rezultati so tu. Vedno znova pa se porajajo nova vprašanja in novi izzivi. Tako kot razlaga Bea Johnson v knjigi Dom brez odpadkov, sem tudi sama poskusila narediti vse sama. Bilo je veliko packanja, poskusov in zmot, stran vrženega denarja, da o času sploh ne govorim.
Piše: Helena Nieboer Več
zabava_ki_traja.jpg
Vloga lokalnih predpisov za prireditve brez odpadkov
V okviru projekta Zero Waste Turizem raziskujemo tudi lokalne pravne okvirje, ki lahko prispevajo k prireditvam z manj odpadki. Po pogovorih in preliminarnemu pregledu smo odkrili več primerov dobrih praks, a smo prepričani, da se nam jih skriva še več.
Piše: Jaka Kranjc Več
IMG_0513.JPG
Končna postaja morje? RAZSTAVA v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje
Zobna ščetka, igrače, plastične vrečke, elektronski aparati … Ko jih ne potrebujemo več, jih zavržemo in pozabimo, kaj se zgodi s temi predmeti. Daleč od oči, daleč od srca, kajne? Pa vendar ni tako preprosto. Vsi ti odpadki nekje končajo. Pogosto je njihova končna postaja morje, kjer v obliki majhnih delcev ogrožajo življenja živali, rastlinskega sveta in velikokrat posredno zaidejo tudi v naša telesa.
Piše: Katja Sreš Več
KoledarčekSMS-donacije.png
Bee's wrap.png
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si