Čist-E-Novice

Is your city ready to go Zero Waste
Vodnik do družbe brez odpadkov za mesta
V nekaj preteklih letih je gibanje za družbo brez odpadkov preraslo najbolj drzna pričakovanja številnih ljudi. Zero Waste mesta nastajajo po vsej Evropi in po svetu. Kako naj mesto začne izvajati takšen načrt? Organizacija Zero Waste Europe je objavila Zero Waste Masterplan – modularni vodnik postopnih korakov do družbe brez odpadkov na ravni občine.
Piše: Erika Oblak Več
dsc 1280
Izmenjave rabljenih oblačil tudi v letu 2018
Izmenjave rabljenih oblačil Tekstilnica so v letu 2017 redno potekale ob podpori številnih prostovoljcev in Waldorfske šole, ki nam nudi primeren prostor za tako dobro obiskan dogodek. V letu 2017 je bilo organizirano 10 izmenjav, ki jih je obiskalo približno 880 obiskovalcev. To pomeni, da je bilo izmenjano veliko oblačil, ki bi jih sicer doletela drugačna usoda.
Piše: Helena Nieboer Več
Besançon
Besançon: zgodba o uspehu decentraliziranega kompostiranja
V šestih letih je mestu Besançon v vzhodni Franciji uspelo razviti obsežen sistem decentraliziranega kompostiranja, ki pokriva 70 % prebivalstva, znatno zmanjšati količino odloženih in sežganih odpadkov ter znižati stroške ravnanja z odpadki. In to kljub temu, da sploh nimajo sistema za ločeno zbiranje bioloških odpadkov!
Piše: Jaka Kranjc Več
wc listi i toal papir krep paloma premium 59256bf59ce59 380x500r
O papirju, takšnem in drugačnem
Naj najprej zapojem hvalnico Palominim skromnim lističem toaletnega papirja z golobčkoma na ovitku, narejenim iz 100-odstotne reciklaže, ki se jih spomnim še iz bifejev, v katere smo zahajali v gimnaziji. Zakaj namreč? Ker so oviti v papir, NE V PLASTIKO. In so po mojih informacijah edini toaletni papir v mili domovini, ki ga lahko kupim brez plastičnega ovoja. Nisem dovolj informirana? Super!
Piše: Jana Lavtižar Več
radovljica1 MZ
Pristno sladka in Zero Waste Radovljica
V decembru so Ekologi brez meja v treh slovenskih krajih organizirali praktično predavanje Prazen koš, polna denarnica. Imam veliko srečo, da je bil eden od izbranih krajev Radovljica, kjer živim. Zbrali smo se v luštni predavalnici v Ljudski univerzi, kjer smo v dobre pol ure spoznali preproste alternative za dom brez odpadkov.
Piše: Mateja Zupan Več
Koledarček
MJV
stasher čen
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si