Čist-E-Novice

art kamp kanta
Prvi Prireditvi z manj odpadki v Sloveniji uspešni!
Zakorakali smo v čas dopustov in počitnic. Mnogi si ta čas zapolnimo z obiskovanjem takšnih in drugačnih prireditev. Poleg lepih spominov pa po prireditvah ostanejo za nami, obiskovalci, velike količine odpadkov. Ekologi brez meja delamo na tem, da bodo naša doživetja čim manj zasmetena. Tako smo letos priskočili na pomoč pri pripravi prvih dveh slovenskih Prireditev z manj odpadki – Jurjevanje v Beli krajini in Art kamp v Mariboru.
Piše: Katja Sreš Več
sine metu
Misel »Ne meč'mo hrane stran!« naj bo z nami povsod
Skoraj polovico vse hrane, ki jo v Sloveniji zavržemo, proizvedemo v gospodinjstvih! Zato postanimo ambasadorji tragičnih junakov bioloških kant vsi mi! Kako? Z nakupom vrečke za večkratno uporabo, ki nas ob nakupih opominja na pazljivo izbiro živil in istočasno preprečuje uporabo plastičnih vrečk.
Piše: Urša Zgojznik Več
poligon 11
Okolje je naša glavnica, ki je ne dovolimo zapraviti
Konec junija je na tiskovni konferenci 66 okoljskih nevladnih organizacij in civilnih iniciativ Vlado RS pozvalo, naj s civilno družbo vzpostavi konstruktiven dialog, učinkovit nadzor nad onesnaževalci in odgovornost državnih institucij. Prepričani so, da so številni konflikti nastali in nastajajo po nepotrebnem, in bi se jim na tak način lahko izognili.
Piše: Erika Oblak Več
Aimée talks about composting
Osemdesetletna aktivistka, vulkan sredi morja in križarjenje bananinih olupkov
Iz zraka je otok Stromboli, ki se nahaja severno od obale Sicilije v Tirenskem morju, videti dobesedno kot vulkan, ostra skala, ki se dviga iz morja. Je eden treh aktivnih vulkanov v Italiji in zaščiten kot UNESCO dediščina. Na mali zaplati kopnega se nahaja mesto in v mestu lahko srečate Aimee, 80-letno Zero Waste aktivistko.
Prevod: Erika Oblak Več
kozarec za vlaganje
Kozarčkanje IV: S stekleno embalažo po beljakovine
Ko sem pred dobrim letom prvič poskusila kozarčkati pri najboljšem mesarju, sem izvedela, da jim interni higienski predpisi (karkoli že, dragi bralec, cenjena bralka, to pomeni) ne dovoljujejo izvajati tako bogokletnih dejanj, kot je polaganje piščančjih filejev v mojo stekleno posodo. Ne, v vrečko morajo, ta vrečka pa še v eno vrečko, ker … hm, da se ne bi vsi skupaj znašli v zajčji luknji, verjetno.
Piše: Jana Lavtižar Več
Mrežaste nakupovalke
vrečka
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si