Čist-E-Novice

Na Tekstilnici se veliko dogaja
V zadnjem mesecu je bilo na projektu Tekstilnica res pestro, saj smo izpeljali kar sedem različnih dogodkov, vsem dogodkom pa je bilo poleg veliko dobre volje skupno to, da smo se skupaj z vami trudili zmanjševati tekstilni odtis. To pa še ni vse, za vas smo pripravili še tri presenečenja: prisotni smo na FB Tekstilnica, v naši pisarni smo odprli Trgovinico z izdelki Tekstilnice in za konec izdelali še kratek filmček.
Pišeta: Helena Nieboer in Karmen Wamberger Več
MRBT - zdravju in okolju najprijaznejši način predelave ostankov odpadkov
To kaže aprila 2013 objavljena raziskava, ki ugotavlja, kateri način ravnanja z ostanki mešanih odpadkov lahko najbolj zniža negativne vplive na okolje in zdravje ljudi. Avtorji raziskave prihajajo iz ZDA in EU ter že vrsto let strokovno delujejo na področju raziskovanja okoljskih vplivov različnih pristopov ravnanja z odpadki ter strategij, ki so usmerjene v višanje stopenj pridobivanja materialov iz odpadkov.
Piše: Erika Oblak Več
Zgodbe, ki jih pišejo prostovoljci Ekologov brez meja
V mesecu maju je pod sloganom »Prostovoljci – nosilci sprememb« potekal že 14. Festival prostovoljstva. Festival je minil v znamenju druženja s podobno mislečimi ljudmi, ki imajo posluh za sočloveka in okolje, mi pa vam v nadaljevanju članka predstavljamo tudi nekaj prostovoljskih utrinkov in zgodb, ki jih pišejo prostovoljci Ekologov brez meja.
Piše: Karmen Wamberger Več
Pomagam. Pomagaš. Pomaga. iHELP.
V Sloveniji vsako leto zaradi zastoja srca umre okoli 2.000 ljudi. Zgodi se seveda nepričakovano, na neizbrani lokaciji. Takrat potrebujemo pomoč neznancev, tistih, ki so v tistem trenutku okoli nas. A pri nas je v primeru nesreče pripravljenih pomagati samo 40 % ljudi. Na srečo smo prav v Sloveniji razvili rešitev – aplikacijo iHELP, ki reševanje življenj olajša do te mere, da je reševalec lahko vsak! O gibanju iHELP, smo se pogovarjali z Andražem Ogorevcem, idejnim vodjem ekipe iHELP.
Piše: Polonca Štritof Več
Katera kozmetika je prijazna uporabniku in okolju?
Dolgo je veljalo zmotno prepričanje, da kozmetika ostaja na površini kože, zato v kozmetičnih preparatih najdemo tudi takšne sestavine, ki v prehrani nikoli ne bi bile dovoljene. Zavedanje, da je koža druga usta telesa, pa je iz dneva v dan večje. Če imate izkušnje z nikotinskimi, s kontracepcijskimi, z estrogenskimi ali morfijevimi obliži, veste, da sestavine iz obliža zelo učinkovito prehajajo v kri. Kemijo pa vpijajo tudi naše trepalnice, nohti in lasje, zato bodite pozorni, s čim jih hranite.
Piše: Urša Dolinšek Več
Koledarček


Zanimive povezave
Novo na TEKSTILNICI: FB in filmček
Ekološki certifikati: Iskalnik in uradni zaščitni znak
Sv. dan okolja 2013: Zmanjšaj svoj prehranski odtis!
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si