Čist-E-Novice

nk_okoljske_NVO.jpg
Okoljske nevladne organizacije se borimo za obstanek
Delovanje okoljskih nevladnih organizacij je zaradi neustreznih pogojev financiranja resno ogroženo. Kljub pomembni vlogi v družbi, veliki podpori in zaupanju javnosti, Slovenija ne skrbi za svoje okoljske organizacije, zato smo se organizacije, združene v mrežo Plan B za Slovenijo odločile, da o svojem položaju spregovorimo na glas, ob svetovnem dnevu okolja pa smo zatemnile spletne strani in druge komunikacijske kanale ter ugasnile telefone.
Piše: Katja Sreš Več
IMG_7931.JPG
Nov primer dobre prakse: zgodba Ljubljane, prve evropske Zero Waste prestolnice
Organizacija Zero Waste Europe je objavila nov primer dobre prakse, ki predstavlja pomemben prehod Ljubljane v družbo brez odpadkov. Slovensko glavno mesto je prva evropska prestolnica, ki si je zastavila Zero Waste cilje in že danes ločeno zbere 61 % komunalnih odpadkov. Primer prakse Ljubljane dokazuje, da so visoki cilji recikliranja dosegljivi, obenem pa znižujejo stroške in ustvarjajo nova delovna mesta.
Piše: Erika Oblak Več
majice.jpg
Iščemo izvirne slogane za majice
V spletni trgovini Ekologov brez meja bomo v kratkem ponudili moške in ženske majice odlične kakovosti, izdelane iz mešanice konoplje in organsko gojenega bombaža. Zbiramo predloge za slogan oz. napis na majici, ki mora biti povezan z okoljem. Ne postavljajte si mej in pustite svoji kreativi prosto pot!
Piše: Helena Nieboer Več
pralni_stroji.jpg
Ogled pralnice in izposojevalnice plenic Lavanda
Dobre prakse so najboljši način učenja, še bolj pomemben pa je prenos teh praks v lokalno okolje in povezovanje z istomislečimi. Zato smo se Ekologi brez meja v sklopu projekta Zdrave ritke skupaj s predstavniki Vrtca Vrhnika, podjetja Viral, ki izdeluje pralne plenice Racman, in Razvojne zadruge eTRI odpravili na ogled pralnice in izposojevalnice plenic Lavanda v Bologni.
Piše: Katja Sreš Več
alenka_tancic_grum.JPG
Intervju: Kako do manj zavržene hrane v gospodinjstvu
Lansko leto smo Ekologi brez meja zagnali spletni dnevnik za ocenjevanje vsakdanjega ravnanja pri nabavi, shranjevanju, pripravi, rabi in zavrženju hrane v naših gospodinjstvih. Alenka Tančič Grum iz Ljubljane nam je v kratkem intervjuju zaupala svoje izkušnje z dnevnikom in tem, kako se z družino sooča s količinami zavržene hrane.
Piše: Albin Keuc Več
libija.jpg
127.000 prostovoljcev za 1 morje
9. in 10. maja je 127 tisoč prostovoljcev iz 17 držav in treh celin v sklopu akcije ‘Let’s do it Mediterranean’ čistilo Mediteran. Čistilna akcija je potekala tudi v Sloveniji. Združenje nevladnih organizacij Mreža za preporod Istre je v sodelovanju z Ekologi brez meja organizirala skupnostno akcijo Očistimo Dragonjo 2015.
Piše: Katja Sreš Več
Koledarček


Vrečke2.png Renault.jpg Websi.png
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si