Čist-E-Novice

Vrhniski tovornjak.jpg
Vrhnika – prva Zero Waste občina v Sloveniji
Vrhnika je prva občina v Sloveniji, ki se je odločila, da se bo jeseni pridružila evropski mreži lokalnih skupnosti na poti do Zero Waste. Da se je prav Vrhnika prva odločila za ta korak, ni naključje, saj tam ločeno zbiranje poznajo že 20 let. Dosegajo kar 76 % stopnjo ločenega zbiranja in tako pridelajo zgolj 80 kg mešanih ostankov na prebivalca letno, kar je veliko tudi na evropskem nivoju.
Piše: Erika Oblak Več
Izmenjava oblacil 1, okt13.JPG
Tekstilnica skozi oči obiskovalcev dogodkov
V januarju 2014 smo za potrebe projekta Tekstilnica izvedli spletno anketo, s katero smo želeli pridobiti vpogled v navade, mnenja in lastnosti obstoječih ter potencialnih obiskovalcev dogodkov Tekstilnica. Spletno anketo je v celoti izpolnilo 169 respondentov, v pričujočem prispevku pa predstavljamo lastnosti in mnenja respondentov, ki se udeležujejo rednih mesečnih izmenjav oblačil – teh je 33 oziroma 20 % od vseh.
Piše: Nadja Kovač Več
Zbiranje starega papirja na OS Antona Ukmarja 1.JPG
Zbiram, zbiraš, zbira – mi zbiramo!
Letošnje akcije Star papir za novo upanje smo se v Društvu Ekologi brez meja ponovno lotili z veliko zagnanostjo in res velikim upanjem, da je v naših državljanih še dovolj volje za akcijo, za sodelovanje in ne nazadnje tudi za dobrodelnost. V nadaljevanju si preberite navdihujoči zgodbi o zbiralni akciji starega papirja učencev dveh osnovnih šol.
Pišeta: Helena Nieboer in Ksenija Zečevič Več
Logo VSKC.jpg
Rezultati natečaja za logotip projekta Volk sit, koza cela
Natečaj za logotip projekta Volk sit, koza cela, ki je potekal med 8. in 22. aprilom, je zaključen. Komisija je izmed 6 prispelih predlogov izbrala logotip, ki po njenem mnenju idejno najboljše predstavlja projekt. Avtorica zmagovalne ideje je Tadeja Horvat. Čestitamo!
Piše: Karmen Wamberger Več
Uspeh OS 2010.jpg
Zmajevo sanjanje: revolucionarna tehnika trojne zmage
John Croft, eden glavnih utemeljiteljev metode Zmajevo Sanjanje (Dragon Dreaming), ima za največji projekt na svetu, izveden po tej metodi, prav akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu.
Piše: Nara Petrovič Več
Slovenska skupina na obisku v Italiji.jpg
Lahko frakcijo mešanih odpadkov je možno reciklirati
V sodelovanju z Zero Waste Europe in Zbornico komunalnega gospodarstva smo obiskali drugi primer dobre Zero Waste prakse, tokrat v pokrajini Padova v Italiji. Na našem prvem obisku smo se osredotočili na sistem ločenega zbiranja v okrožju Contarina. Tokrat pa smo si ogledali, kako s tako zbranimi odpadki ravnajo naprej: napravo MRBT v javno-zasebnem podjetju Sesa in v podjetju Ritechnor še predelavo lahke frakcije mešanih ostankov odpadkov v različne plastične izdelke.
Piše: Erika Oblak Več
Delavnice.jpg
Majhno je lepo – Lihtenštajnski nauki
Letos me pot vodi v zame doslej neraziskane majhne evropske države. Lihtenštajn me je (po Kosovu) v marsičem pozitivno presenetil! Junija sledi še Islandija. Pri vzpostavljanju ekološkega naselja, trajnostnega parka in postopoma trajnostne regije je vredno posnemati prav vse primere dobre prakse, kar jih je. Države, še manjše od Slovenije, ponujajo mnoga odlična izhodišča. Seveda pa se je treba učiti tudi iz slabosti, saj se jim le tako lahko izognemo.
Piše: Nara Petrovič Več
Koledarček
Anketa VSKC.jpg
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si