Čist-E-Novice

no-waste.jpg
Sežigalnice niso in nikoli ne bodo del družbe brez odpadkov
V članku “Namesto centrov odličnost odnosov”, objavljenem v Večeru dne, 7. 3. 2015, dr. Niko Samec trdi, da so sežigalnice del Zero Waste koncepta, ker odpadke izrabijo kot energent. Sežigalnice odpadkov niso in nikoli ne bodo del družbe brez odpadkov, kar je jasno opredelila Mednarodna Zero Waste zveza v definiciji: “ … Zero Waste pomeni oblikovanje in upravljanje izdelkov in procesov tako, da se zmanjša volumen in toksičnost odpadkov, ohranja ter predela vse materiale in se jih ne sežiga ali odlaga …”
Piše: Erika Oblak Več
ldiw_riga_trznica.jpeg
Dnevnik EBMologinje na konferenci
Sreda pomeni dan zbujanja z budilko. Skočim pokonci. Ob 9h še kolegij, potem spakiram kufre in 'pičimiki' proti Rigi po navdih. S sodelavci nas vsako pomlad navije dilema: "Kaj če bi ponovili Očistimo Slovenijo?" Skušnjava je vedno velika! Kljub temu, da je odpeljati tak projekt eden večjih naporov v življenju posameznika, bi za ceno premikov in energije, ki jih taka množica ljudi lahko povzroči, nekateri kadarkoli šli čez to še enkrat.
Piše: Urša Zgojznik Več
A-bee-collects-pollen.jpg
Pomladni prepih
Mačja dlaka; prav povsod se prime in po možnosti je še kontrastne barve. Predstavljajte si jo mikroskopsko majhno, očem nezaznavno, brez vonja in okusa. Taki so pelodni, azbestni in drugi prašni delci, ki jih vdihavamo vsak dan.
Piše: Jaka Kranjc Več
VSKC_newsletter-banner.png
Informacije za Slovenijo brez zavržene hrane
Letošnje leto je prelomno za prehransko varnost, reformo kmetijsko-živilskega modela in nove globalne cilje trajnostnega razvoja. Odpadna hrana je namreč posledica in te je potrebno odpraviti pri vzroku. V drugem delu našega projekta Volk sit, koza cela se bomo posvečali zavrženi hrani v šolah in vrtcih ter krepitvi nacionalne platforme za Slovenijo brez zavržene hrane.
Pišeta: Katja Sreš in Albin Keuc Več
10402029_327700837389837_8743476844923365009_n.jpg
Trajnostna gradnja
V Parku Istra preizkušamo trajnostne rešitve pri obnovi stare istrske hiše, kjer se bo v prihodnje odvijala večina naših dejavnosti. Dvonadstropna kamnita stavba je bivše župnišče. Ponosno se dviga nad vasjo Hrvoji v senci zvonika, za katerega velja, da je na 430 m n.m.v. najvišje stoječi zvonik v slovenski Istri.
Piše: Manja Vrenko Več
Koledarček


Vrečke2.png Ringaraja.png
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si