Čist-E-Novice

zeleni turizem
Zeleni turizem ni samoumeven
Ob zaključku projekta Zero Waste turizem, ki smo ga v preteklem letu izvajali Ekologi brez meja, je danes na Bledu potekal posvet o nastanitvah in prireditvah brez odpadkov. Najboljše evropske prakse na tem področju sta predstavila Italijana Antonino Esposito in Roberto Paladini. Ekologi brez meja smo kot nacionalna organizacija Zero Waste za Slovenijo predstavili aktivnosti projekta in prvi slovenski hotel, ki se je podal na pot Zero Waste – Hotel Ribno na Bledu.
Piše: Katja Sreš Več
donirana hrana
Razmislek: Zakaj bi zavržene hrane lahko bilo v prihodnosti manj?
Pred kratkim je bil Sloveniji predstavljen pomemben korak na poti k zmanjševanju zavržene hrane. Tik pred sprejetjem je namreč Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu. Brez vsakega dvoma gre za potezo, ki bi lahko pomembno prispevala k zmanjšanju količin užitne hrane, ki jo zavržemo v celotni prehranjevalni verigi.
Piše: Urša Zgojznik Več
katja tedx
O kilogramu in pol odpadkov na dan na TEDxYouthGimnazijaKranj
Rojena sem bila malo več kot en mesec pred osamosvojitvijo Slovenije. Rojena sem bila v plenice za enkratno uporabo, ki jih je iz trgovine prinesla mama v plastični vrečki in potem vse skupaj z drugimi gospodinjskimi odpadki odložila v en sam zabojnik. V obdobju odraščanja sem bila kar precej izbirčna pri hrani, zato je zajetna količina ostala na krožniku in kasneje končala v istem že omenjenem zabojniku.
Piše: Katja Sreš Več
ZW hoteli
Smernice za hotele in restavracije Zero Waste
Pri uvajanju Zero Waste ukrepov ni tehnologije, ki bi zmanjševala količine nastalih odpadkov. Spremeniti je potrebno način obnašanja gostov, zaposlenih in dobaviteljev. Zato je pot do Zero Waste hotela postopna in lahko traja tudi 2 – 3 leta. Poti do cilja so različne in imajo od hotela do hotela lahko različno časovno dinamiko. Kljub temu smo osnovne korake in ukrepe strnili v Splošne smernice za hotele in restavracije na poti do Zero Waste.
Piše: Erika Oblak Več
mikroplastika
Plastika v naših življenjih in na krožnikih
Podobno kot se v šoli učimo o vodnem ciklu v naravi (v katerem voda, zelo poenostavljeno gledano, prehaja iz izvira preko vodotokov v morja, ves ta čas izhlapeva in pada na površje v obliki padavin, se pretoči v podtalnico in nato znova izvira), je treba govoriti tudi o poti (ali kar ciklu) plastičnih delcev, ko ti preidejo v naravne dinamične sisteme.
Piše: Eva Rajh Več
Koledarček


Bee's wrap.png
SMS-donacije.png
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si