V primeru nepravilnega prikaza sporočila, si ga lahko ogledate tukaj.

Očistimo Slovenijo 2012 - OS2012 logo

Čist-E-Novice

28. september 2012

Zakaj vsako leto na svetu zavržemo 1,3 milijarde ton hrane in kaj lahko mi samo naredimo, da bo ta številka manjša? Ponovno vas vabimo k zbiranju starega papirja; zbran izkupiček bomo v celoti namenili v dobrodelne namene.

kohler-unpackaged

1. Odvržena hrana: globalna tragedija

Kateri je najbolj očiten znak, da je z našo družbo nekaj zelo narobe? Enormne količine zavržene hrane. Preprečevanje nastajanja odpadne hrane – je to res tako pomembna tema? Odmetavanje hrane in prehranska kriza dolgo tudi nista bili polemizirani oz. označeni kot nevarni za okolje in ljudi. V prispevku preberite, kaj lahko storimo kot porabniki hrane in potrošniki, kaj lahko ukrenejo trgovci itd.

Več ...

Piše: Polonca Štritof

2. Shranjevanje sadja in zelenjave v hladilniku - tudi tako preprečujemo nastajanje odpadkov

Če živite zdravo, prav gotovo jeste veliko sadja in zelenjave. Vsak dan nimamo časa, da bi šli po novo zalogo zelenjave in sadja, zato si jo kupimo več naenkrat. Težava je v tem, da ta začne gniti, se mehčati in plesneti prej, kot bi bilo treba, če je ne hranimo pravilno. Tako nastajajo nove količine organskih odpadkov, ki bi jih lahko prav preprosto preprečili. Zbrali smo nekaj predlogov, kako shranjevati zelenjavo in sadje, da ostaneta sveža čim dlje.

Več ...

Piše: Polonca Štritof

3. Shranjevanje živil v zamrzovalniku – predlogi za večjo obstojnost

Živimo pač v časih, ki nam jih diktirajo veletrgovci ... In ti največkrat ponujajo velike popuste na velike količine, tudi živil. Če naša družina ne šteje osem članov, se dogaja, da hrane ne porabimo v roku in se nam pokvari. Ena od možnosti, da to preprečimo, je tudi zamrzovanje. V zamrzovalniku zelenjava, sadje pa tudi pripravljeni obroki zdržijo veliko dlje. Zbrali smo nekaj predlogov in povezav, kamor se lahko obrnete po pomoč, ko "zagusti".

Več ...

Piše: Polonca Štritof

4. Projekt Star papir za novo upanje ponovno zaživel

V društvu Ekologi brez meja letošnjo jesen ponovno organiziramo vseslovensko akcijo z nazivom »Star papir za novo upanje 2012«, v kateri bodo vrtci, osnovne in srednje šole, podjetja, javne organizacije in vsi posamezniki zbirali star papir. Podjetje Dinos jim bo en dan v novembru brezplačno zagotovilo zabojnik in prevoz zbranega papirja. Sredstva od zbranega papirja bodo v celoti namenjena v dobrodelne namene; prejemnika sredstev bodo izbrali otroci in mladina preko natečaja. V sklopu akcije želimo organizatorji povezati varstvo okolja in dobrodelnost, poleg tega pa bomo v oktobru in novembru organizirali tudi delavnice ter skupaj z umetniki postavili papirnato umetnino. Več ...

5. Projekt Simbioz@ bo tudi to jesen povezal Slovenijo

Oktobra se bo starejšim zopet ponudila možnost, da se poučijo o svetu računalnikov, interneta in mobilne telefonije. Do novega znanja jih bodo na brezplačnih delavnicah po vsej Sloveniji vodili mladi prostovoljci. Ekologi brez meja v projektu sodelujemo kot partnerji in prostovoljci. Če želite sodelovati tudi vi, ste vljudno vabljeni - zdaj je pravi čas! Več ...

Star papir za novo upanje

Sodelujte v nagradni igri Livade: "Na Livadi poskrbite zase in za svet okoli vas"

Društvo Ekologi brez meja bo prisotno:
1. Na 43. sejmu Narava-zdravje, ki bo potekal med 11. in 14. oktobrom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, in sicer:
- v četrtek in petek v dopoldanskih urah z delavnicami z ekološko tematiko za otroke
- v soboto med 16.00 in 19.00 z izmenjavo oblačil
- celoten čas sejma si boste lahko ogledali razstavo kreacij iz rabljenih oblačil
- ves čas bo z nami tudi projekt Star papir za novo upanje 2012: na dvorišče GR bomo postavili zabojnike, kamor boste lahko prvič prinesli odvečen papir

2. Na Študentski areni, ki bo potekala med 23. in 25. oktobrom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, in sicer v sredo 24. oktobra z delanicami z ekološko tematiko za otroke in izmenjavo oblačil (med 16.00 in 19.00).

 
EBM logo Lets do it world logo Očistimo SI logo Sledite nam:
FB: Ekologi brez meja
T: @ocistimo #ocistimo2012 @letsdoitworld
W: www.ocistimo.si
E: info@ocistimo.si
Odjava od prejemanja obvestil!