Uvod
 
Pred vami so novice naše pobude za nacionalno platformo za Slovenijo brez zavržene hrane. Z njimi vas želimo redno obveščati o dogajanju na področju preprečevanja in zmanjševanja odpadne in zavržene hrane doma, v EU in na globalni sceni. Letošnje leto je prelomno za prehransko varnost, reformo kmetijsko-živilskega modela in nove globalne cilje trajnostnega razvoja. Odpadna hrana je namreč posledica in te je potrebno odpraviti pri vzroku.
 
 
 
 
Brez cilja je vsaka pot prava
 
Decembra smo Ekologi brez meja protestirali proti stališču vlade, ki je izražala zadržanost do paketa o krožnem gospodarstvu in predvsem do EU cilja zmanjšanja količin odpadne hrane za 30 % do 2025. Takrat smo predlagali in zahtevali, da si Slovenija zada še višji cilj, za 50 % do leta 2025. Razlogi so očitni - biti prvi v Evropi na tem področju, ustvariti nova delovna mesta, okrepiti trajnostni razvoj slovenskega kmetijstva in živilsko-predelovalnega gospodarstva.
Več ...
 
 
 
 
Dežela s premalo jajc - odpadna hrana v številkah
 
Slovenska javna uprava, o kateri imamo pogosto prej slabo kot dobro mnenje, zmore pripraviti kakovostno presenečenje. Statistični urad je pripravil publikacijo “Nekaj ščepcev o hrani”, kjer na enem mestu dobite uvid v stanje pridelave, stopnjo samooskrbe, izbor potrošene hrane, prehranjevalne navade in ekonomsko dosegljivosti hrane. Ključni del publikacije pa so zadnji izračuni o količinah odpadne hrane.
Več ...
 
 
 
 
Program za šole in vrtce - kako zmanjšati količine zavržene hrane
 
Si predstavljate triletnike, ki si pri malici in kosilu sami postrežejo s hrano? Da, tudi takšni vrtci so v Sloveniji. Preredki. Podatki o količinah odpadne in zavržene hrane, ugotovitve o stroških nabave živil in stroških odvoza v naših šolah in vrtcih kličejo po akciji. Ekologi brez meja oblikujemo program za šole in vrtce brez zavržene hrane. Potrebujemo proaktivno delovanje vseh akterjev organiziranja šolske prehrane.
Več ...
 
 
  Odjava
 

Društvo Ekologi brez meja,

Spletna stran Volk sit, koza cela

040 255 433

koza.volk@ocistimo.si

 


   
 
Projekt je podprt s sredstvi finančnega mehanizma EGP 2009-2014.