Z znanjem do rezultatov, s povezovanjem do premikov — na bolje
 
Ekologi brez meja nadaljujemo z akcijo. Kot bi rekle naše babice: “da se nam kri ne ustavi!” Tokrat smo v Mariboru, Slovenski Bistrici in Piranu v sodelovanju z mariborsko Zvezo prijateljev mladine, bistriško Ropotarnico, Okoljem Piran in piransko občino izvedli serijo delavnic. Udeležilo se jih je šestdeset predstavnikov lokalnih skupnosti, ravnateljic in vodij šolske prehrane, kuharjev in kuharic, državljanov, aktivistov in podjetnikov. Povsod so nas veselo sprejeli in tudi medijev ni manjkalo - poziv za akcijo se tako nezadržno širi.
Več ...
 
 
 
 
Kdo pa je vaš glasnik boljše hrane?
 
Pridružite se projektu Zavoda Viva Glasniki boljše hrane in nominirajte svoje glasnike boljše hrane – ker sami kuhajo, gojijo ali pa kupujejo okusno, svežo in hranljivo lokalno pridelano hrano. V okviru projekta bomo naslednje mesece z vašo pomočjo izbirali, predstavljali in nagrajevali posameznike in skupine: skupaj jim bomo podelili certifikat glasniki boljše hrane. Prav vsakdo lahko že z majhnimi dejanji prispeva k temu, da bomo pridelali in pojedli več hrane, pridelane v Sloveniji – iz domačih semen. Ne pozabimo, da s svojimi vilicami in žlicami vsak dan odločamo o tem, v kakšnem svetu želimo živeti in kakšnega bomo zapustili svojim otrokom.
Več ...
 
 
 
 
Srečanje "strokovne skupine za prehranske izgube in odpadno hrano"
 
Pred kratkim se je sestala strokovna skupina za prehranske izgube in odpadno hrano pri Evropski komisiji, katere namen je v prvi vrsti nuditi podporo Komisiji in državam članicam na področju zmanjševanja in preprečevanja nastajanja odpadne hrane z zagotavljanjem varne hrane in krme. Med drugim so obravnavali predlog definicije odpadne hrane s strani EU FUSIONS, zadnje podatke oz. ocene o količinah odpadne hrane v EU ter predlagani priročnik za kvantifikacijo odpadne hrane na nacionalni ravni. Seznanili so se tudi s tremi študijami na temo označevanja živil in redistribuciji hrane.
Več ...
 
 
 
 
Boj zoper odpadno hrano v deželi gastronomov
 
V Franciji so že leta 2013 sprejeli in objavili Nacionalni dogovor zoper odpadno hrano ali kot se temu reče v jeziku gastronomov: "Pacte national de lutte contre le gaspillage alimentaire" ali "anti-gaspi". Nič presenetljivega za deželo, v kateri ocenjujejo, da pridelajo na letni ravni več kot 7 milijonov ton odpadne hrane. Cilj, ki so si ga zastavili? Zmanjšati količine odpadne hrane za polovico do leta 2025! Le naključje je, da Ekologi brez meja prav takšne cilj predlagamo za Slovenijo - in zahtevamo od Vlade primerno ukrepanje.
Več ...
 
 
 
 
Napovednik dogodkov na temo zavržene hrane
 
19. maja 2015 bomo Ekologi brez meja v sodelovanju z Ljudsko univerzo v Novi Gorici v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja izvedli našo delavnico o tem, kako zmanjšati in preprečiti nastajanje odpadne in zavržene hrane. Delavnica je namenjena občinski upravi, pedagoškim delavcem, državljanom, aktivistom, podjetnikom, kako se organizirati za spremembo: v gospodinjstvu, šoli, podjetju, občini brez zavržene hrane. Potekala bo v torek, 19. maja 2015, ob 17.30 v prostorih Ljudske univerze Nova Gorica, Cankarjeva 8, Nova Gorica.
Več ...
 
 
  Odjava | Prijava
 

Društvo Ekologi brez meja,

Spletna stran Volk sit, koza cela

040 255 433

koza.volk@ocistimo.si

 


   
 
Projekt je podprt s sredstvi finančnega mehanizma EGP 2009-2014.