Avtor: Katja Sreš, dne 11. april 2022, 15:04

S programom Hrana svoje mesto najde do novih ugotovitev na področju zavržene hrane

Ekologi brez meja smo se v občini Škofja Loka več mesecev posvečali raziskovanju problematike zavržene hrane. Pred slovenskim Dnevom brez zavržene hrane razkrivamo rezultate enotedenskega spremljanja prehranjevalnih navad gospodinjstev. 

V sklopu programa za raziskovanje zavržene hrane na ravni lokalnih skupnosti Hrana svoje mesto najde, smo se Ekologi brez meja v sodelovanju z Lidlom Slovenija posvetili škofjeloškim javnim ustanovam, gospodarskim subjektom in gospodinjstvom. Skupaj z drugimi organizacijami se že leta ukvarjamo s problematiko, a količine zavržkov iz leta v leto rastejo. Zato smo se odločili za raziskovanje na manjšem območju in nagovarjanje izziva pri izvoru, torej pri prehranjevalnih in nakupovalnih navadah. Rezultati enotedenskega dnevnega spremljanja navad 2-, 4- in 6-članskih gospodinjstev, ki so vsa zavrgla zanemarljivo količino hrane, kažejo nove trende, ki lahko pripomorejo k manj zavržkom.

“Izziv so sprejele družine, ki očitno že v osnovi dobro ravnajo s hrano, pridobljenih rezultatov pa ne gre posplošiti na populacijo celotne občine. To pa nam seveda ne more preprečiti, da se učimo in ni lepšega, če so nam za zgled najboljši,”

dodaja Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja. 

Časi skupnih obedovanj so na primeru obravnavanih treh družin očitno minili. Skupni imenovalec spremljanih družin je navada, da vsak član poseže po hrani, ki mu ustreza, kadar mu ustreza. Pri tem imajo vedno v mislih tudi ostanke preteklih obrokov in viške živil, ki bi jih bilo treba čim prej zaužiti in jih uporabljajo na različne načine v različnih obrokih. Za sodelujoča gospodinjstva je značilna priprava večjih količin obrokov in zamrzovanje za trenutke, ko ni časa za kuhanje. Posegajo po hrani z lastnega vrta in lokalno pridelani hrani, ki je sicer dražja, a jo tako bolj cenijo. Spremljanje navad je pokazalo, da se je včasih najboljše preprosto odreči živilom, ki jih pogosto zavržemo npr. jogurtu. So imela pa vsa gospodinjstva še nekaj priložnosti za izboljšave na področju ponovne uporabe neužitnih ostankov živil. Nasvete za izkoristek teh ostankov smo Ekologi brez meja zbrali ob slovenskem Dnevu brez zavržene hrane. 

Slovenski Dan brez zavržene hrane bo drugo leto zapored na pobudo Lidla Slovenija potekal 24. aprila. Letos bo v ospredju reciklirana kuharija - natečaj za najboljše recepte iz viškov hrane, h kateremu vabijo cestni plakati TAM TAM, Ekologi brez meja pa bomo na ta dan objavili video poročilo programa, ki ga želimo v prihodnosti razširiti tudi na druge občine.