Avtor: Katja Sreš, dne 15. february 2024, 18:02

Akcija Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov je v polnem zagonu, zdaj potrebujemo le še vas! Do 16. marca se nam kadarkoli in kjerkoli pridružite pri najlažji čistilni akciji na svetu, za katero ne potrebujemo krpe ali sesalnika, ampak nekaj "Ctrl + Alt + Delete" akcije v svojih napravah. 

S čiščenjem pridobimo več prostora na svojih elektronskih napravah, kar jim lahko izboljša delovanje in podaljša življenjsko dobo. Čiščenje je tudi zelo enostaven ukrep, s katerim lahko zmanjšamo svoje emisije CO2. Pomembno je tudi z vidika ohranjanja zasebnosti oz. varnosti naprav. Skratka, z dobro digitalno higieno prihranimo čas, denar in storimo nekaj dobrega za okolje

Vsa navodila in obrazec za oddajo rezultatov boste našli na spletni strani akcije. Pomembno je, da pred čiščenjem preverite in si zapišete izhodiščno stanje zapolnjenosti naprav, da boste po čiščenju vedeli, koliko ste izbrisali in nam sporočili rezultat. 

Še posebej veseli bomo, če boste za sodelovanje navdušili tudi svoje bližnje, sodelavce in pravzaprav vse, s katerimi komunicirate po digitalni poti. Za različne vrste organizacij, od šol do podjetij in lokalnih skupnosti, imamo pripravljenih veliko gradiv, ki so vam na voljo za organizacijo skupinske čistilne akcije. 

Vabljeni, da aktivnosti akcije, ki jo podpirajo že številna podjetja in organizacije, spremljate tudi na družbenih omrežjih. Objave boste našli pod ključnikom #odklikaj - vabljeni, da ga uporabite tudi vi in nam pomagate razširiti besedo.

Še vedno je odprta tudi kratka anketa, s katero preverjamo trenutno razumevanje problematike digitalnih odpadkov. Veseli bomo, če jo boste pred čiščenjem izpolnili. 

Zavedamo se, da z našo akcijo ne bomo rešili številnih okoljskih izzivov in njihovih posledic. Je pa to res enostaven korak in majhen košček v mozaiku, ki nas lahko navduši in motivira, da v svojih življenjih naredimo še kakšno bolj ambiciozno spremembo navad. Hvala vsem, ki boste del našega mozaika, največje digitalne čistilne akcije, ki jo pripravljamo Ekologi brez meja in o28 komunikacijska skupina.