Avtor: Katja Sreš, dne 21. december 2023, 08:12

SPOROČILO ZA JAVNOST

V septembru so potekala simultana vzorčenja odpadkov in mikroplastike v Sloveniji in na Barbadosu na pobudo Veleposlaništva RS v Braziliji in pod vodstvom Nacionalnega inštituta za biologijo. Pri tem je skupno sodelovalo 46 udeležencev, šolarjev osnovnih in srednjih šol. Statistična analiza pri tako majhnem vzorcu sicer ni mogoča, pa vendar rezultati kažejo na zanimive podobnosti in razlike med državama. 

V Sloveniji je bilo na vodnih brežinah (reka Dragonja in plaža/morje Bele skale Izola) več plastičnih odpadkov (81 %, Barbados 47 %), medtem ko so na Barbadosu (Constitution river, Bridgetown) zbrali 20 % kovinskih odpadkov (v Sloveniji le 1 %). Med plastičnimi odpadki so bili v Sloveniji najbolj prisotni embalaža sladkarij in koščki, manjši od 2,5 mm, na Barbadosu pa so zbrali največ plastenk in plastičnega pribora. Na Barbadosu je bilo v primerjavi s Slovenijo zbranih več plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki jih v Evropi prepoveduje Uredba o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. 

Razlika se je pokazala tudi v velikosti odpadkov - ti so na Barbadosu večji, v Sloveniji pa so bili zaznani manjši koščkih odpadnega materiala. 

Na Barbadosu v vzorcih iz reke Constitution ni bilo mikroplastike. Oba analizirana vzorca iz Slovenije sta vsebovala mikroplastiko. Slovenski morski vzorci so vsebovali delce polietilena in polistirena, vzorci Dragonje pa polietilena in neoprenske gume. Koncentracija mikroplastike v Dragonji je znašala 0,07 delcev/m3, kar je primerljivo s stopnjo onesnaženosti Ljubljanice, Trboveljščice in Krke. 

Pobuda predstavlja prenos znanja projekta Pirati plastike iz Evrope (Slovenije) na države Latinske Amerike in Karibov, kjer se bo dobra praksa nadaljevala. Sodelovanje je finančno podprlo Veleposlaništvo RS v Braziliji s pomočjo razvojnega sklada ministrstva za Zunanje in evropske zadeve RS. Poleg Nacionalnega inštituta za biologijo, Inštituta za vode RS, Ekologov brez meja so sodelovali še Športno društvo Naredi nekaj za naravo ter nevladna organizacija Future Centre Trust in oddelek za znanost in tehnologijo univerze West Indies iz Barbadosa.