Avtor: Katja Sreš, dne 8. april 2024, 17:04

Vabljeni, da se nam tudi letos pridružite pri vseslovenski akciji Dan v rabljenih oblačilih, ki ga obeležujemo 23. aprila

Zakaj potrebujemo Dan v rabljenih oblačilih?

Raziskava Obleka naredi človeka je razkrila, da delež prodanih oblačil iz druge roke znaša manj kot 1 %, še redkeje pa se v Sloveniji poslužujemo izposoj. Po drugi strani pa letno v povprečju vsak od nas zavrže 12 kg oblačil. Za Ekologe brez meja, Pravično trgovino Slovenija in Focus, društvo za sonaraven razvoj je bil to jasen signal, da moramo spodbuditi in približati ponovno uporabo.

Zato četrto leto zapored 23. aprila organiziramo Dan v rabljenih oblačilih in vas vabimo, da se nam pri tem pridružite. Ponovna uporaba oblačil rešuje več izzivov sodobne družbe – hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in ‘hiperodlaganje’. Po naših izkušnjah se jim najlažje zoperstavimo z zgledom, od tod tudi zamisel in potreba po Dnevu v rabljenih oblačilih.

Kako lahko sodelujete?

23. aprila zato oblecite rabljena oblačila in z zgledom na družbenih omrežjih k ponovni uporabi spodbudite tudi svoje bližnje. Fotografirajte se v oblačilih iz druge roke, tistih, ki vam jih je dala babica ali pa posezite po stylingu iz recikliranih kosov. Fotografirajte se z napisom Dan v rabljenih oblačilih in objavi dodajte #DanVRabljenihOblačilih.

Ta dan pa je odlična priložnost tudi za izobraževalne ustanove, nevladne organizacije in podjetja, da trajnostno ravnanje prenesete tudi na svoje uporabnike. Zbrali smo nekaj idej in vas vabimo, da nam prek obrazca sporočite, kako boste pri vas obeležili ta dan. Z veseljem bomo delili vse akcije, ki bodo potekale med 15. in 29. aprilom.

Kaj je novega na področju hitre mode?

Nič kaj dosti. Medtem ko pri nas še nimamo proizvajalčeve razširjene odgovornosti za tekstil, nas Francozi nas ponovno prehitevajo po levi in desni. Njihov državni zbor je marca sprejel zakon za zmanjšanje vpliva tekstila na okolje s kaznimi za hitro modo. Prav tako so se za odgovornost proizvajalcev za tekstilne odpadke zavzeli tudi na ravni EU (Slovenija je pri tem zavzela ambiciozna stališča). Pri Zero Waste Europe so medtem pripravili tudi smernice za zbiranje in ponovno uporabo oblačil na ravni lokalnih skupnosti.  

Dandanes več ne moremo na splet ne da bi v nas skočil kak Temu oglas, kjer slabo robo delijo tako rekoč zastonj. 2,68 € za žensko bluzo? Zdrava pamet nam pravi, da tukaj nekaj ne štima. In tukaj res marsikaj ne štima. Zato si bomo Ekologi brez meja še naprej prizadevali za popularizacijo bolj okolju, zdravju in ljudem prijaznih praks. Dobra novica je, da število dogodkov ponovne uporabe, predvsem izmenjav tekstila po celi Sloveniji vztrajno raste. Preverite na portalu Manj je več, ali je kakšen tudi v vašem kraju. 

Pridružite se nam in preplavimo splet z dobrimi zgledi