Avtor: Katja Sreš, dne 6. september 2023, 14:09

Tretja sobota v septembru je že leta posvečena čiščenju obal. Tudi letos bo v Sloveniji 16. septembra potekala akcija Čista obala, ki se ji seveda pridružujemo tudi Ekologi brez meja. Medtem ko se v Sloveniji na ta dan posvečamo odpadkom ob in v vodi, pa po večini držav našega planeta potekajo množične čistilne akcije. 

Čistilna akcija z namenom

Vabljeni, da se nam pridružite na obali, ki je ne bomo le čistili, ampak po metodologiji projekta Pirati plastike poskrbeli za analizo odpadkov in mikroplastike v vodi. Skupaj z našimi raziskovalci iz Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo ter Inštituta RS za vode boste spoznali skupnostno znanost in delo Piratov plastike. Pridružila se nam bo tudi ekipa Naredi nekaj za naravo, ki bo mikro odpadke iz vode pobirala s SUP-om. Z znanstveniki bomo zbrane odpadke vzeli tudi pod drobnogled, Ekologi brez meja pa bomo popisali njihove blagovne znamke, da spodbudimo proizvajalce, da njihovi odpadki ne bi več pristali v naravi. 

Pirati plastike to jesen ne bodo v akciji v taki obliki, kot smo bili vajeni - tokrat k sodelovanju nismo povabili slovenske mladine. S podporo Ministrstva za evropske in zunanje zadeve in Veleposlaništva RS v Brazliji smo pridobljena znanja in izkušnje predali ekipi na Barbadosu, ki bo prvo vzročenje izvedla 23. septembra. Rezultate bomo seveda objavili in primerjali s slovenskimi podatki, za pomlad pa si prizadevamo, da v akcijo ponovno vključimo naše mlade in njihove sovrstnike na Barbadosu. 

Kaj lahko storite vi?

Prav vsak se lahko pridruži najbolj množičnemu svetovnemu gibanju za ohranjanje okolja, ki je odslej tudi umeščeno na uradni koledar Združenih narodov. Pridružite se nam na obali, organizirajte lastno čistilno akcijo ali pa se zgolj podajte z vrečko in rokavicami na sprehod - odpadke boste zagotovo našli povsod. Še posebej bomo veseli, če boste prispevali tudi podatke o blagovnih znamkah odpadkov. Več o tem in drugih idejah za aktivacijo smo zapisali že v lanskem prispevku - vabljeni k branju

Naslovna fotografija: Naredi nekaj za naravo