Avtor: Helena Nieboer, dne 25. february 2021, 09:02

Imate tudi vi občasno občutek, da nimate kaj obleči kljub temu, da se bo garderobna omara vsak čas razletela zaradi kupov oblačil?         

Razlogov za to kar običajno zadrego je ponavadi več. Eden od pomembnih je, da so oblačila v naši omari posledica impulzivnih nakupov, ki ne upoštevajo naših resničnih potreb. Lahko pa je ovira tudi pomanjkanje domišljije ali drznosti in si preprosto ne upamo kombinirati različnih vzorcev, barv, materialov ali stilov. In tako stojimo pred omaro s prekrižanimi rokami in obupom v očeh.

Mislimo, da je pravi čas za razmislek o kapsularni garderobi!

Kaj je kapsularna garderoba?

Preprosto povedano je to omejena količina osnovnih kosov oblačil, ki jih enostavno kombiniramo med seboj in po potrebi dopolnjujemo z dokupom kosa ali dveh bolj modernih dodatkov.

Imeti svojo kapsulo ne pomeni, da se moramo odreči svojemu stilu ali barvnim preferencam. Še vedno bo to čisto naša garderoba, le oblačil bo manj, zlahka jih bomo med seboj kombinirali. Osnovni kosi naj bodo »večno moderni« in iz kakovostnih materialov, da bodo ob pravilni negi tudi dolgo trajali.

Kako začeti in koliko kosov naj vsebuje naša kapsula?

Stanje v vaši omari vas bo verjetno presenetilo. V najtemnejših kotih boste morda odkrili nikoli nošena oblačila z originalno etiketo ali zelo stara oblačila na katera ste sentimentalno navezani ali pa ste na njih preprosto pozabili. Odkrili boste oblačila, ki vam niso več prav, ki so še iz nekih drugih, daljnih časov (pazite - morda so spet moderna!) ali pa so poškodovana in neuporabna.

Skrbno izberite tista oblačila, v katerih se dobro počutite, ste si v njih všeč, ker vam res dobro pristajajo ali jih imate preprosto radi.

»Izbrance« zadržite, izločenih pa nikar ne zavrzite. Spomnite se na reklo – kar je za tebe odpad, je morda za nekoga zaklad! Oblačila prodajte, zamenjajte na organiziranih izmenjavah oblačil ali v ožjem krogu prijateljic, podarite humanitarnim organizacijam ali jih oddajte v zabojnik za tekstil. Kot vidite je možnosti veliko in ni razloga, da bi se zaradi prazne omare povečala količina odpadkov na vaši občinski komunali.

Če ne morete zbrati poguma, da bi se takoj dokončno ločili od preostanka garderobe, jo nekam shranite (stran od oči) in poskusite vsaj dva tedna živeti le s temi izbranimi oblačili. Zelo verjetno boste ugotovili, da je to možno in da porabite veliko manj časa za razmišljanje “kaj naj oblečem danes”, za pospravljanje oblačil in zelo verjetno boste na njih tudi bolj pazili, da se ne umažejo in pomečkajo.

V tem poskusnem obdobju se bo tudi izkazalo, če kakšen kos oblačila resnično manjka. Vzemite si čas, da izberete najboljši možen kos za dopolnitev vaše kapsule. Dobre kose lahko za nižjo ceno najdete v trgovinah z oblačili iz druge roke ali celo brezplačno na izmenjavah oblačil. Naj bo nakup novega oblačila zadnja izbira. In ker ste se že začeli bolj ekološko obnašati, pojdite do konca in poskusite nakup opraviti pri slovenskem ponudniku oblačil iz kakovostnih, ekoloških materialov.

Če menite, da morate začeti iz ničle, ker ni v omari prav nič uporabnega (hm, poglejte še enkrat!), se nakupa lotite preudarno. Izbira se začne z večjimi kosi, kot so jakna, hlače, obleka ali krilo. Nato preidemo k lažjim kosom, kot so majice, bluze in podobno. Šele ko imamo izbran celoten komplet garderobe, izberemo čevlje in druge dodatke. Zanesljivo se vam je že kdaj zgodilo, da so vas premamili čudoviti, morda celo zelo dragi čevlji, ki se niso ujemali z ničemer, kar ste imeli v omari, kajne?

Je kapsularna garderoba dražja ali cenejša?

Naredite preprost izračun. Seštejte vrednost vseh majčk, srajčk in različnih modelov jeansa, neštetih plaščev, jaken in bund, ki ste jih kupili, ker so se vam tisti trenutek zdeli nebeško lepi ali pa tako poceni, da se jim niste mogli upreti. Številke vas bodo presenetile. Zanesljivo lahko za isto vrednost dobite nekaj odličnih kosov nove garderobe, v kateri se boste počutili bolje, saj so takšna oblačila tudi bolje krojena in narejena iz boljših materialov.

Koliko kosov oblačil in dodatkov naj vsebuje kapsularna garderoba?

Ni enega pravila za vse. Določite si svoj minimum in pri tem vztrajajte. Eni pravijo, da je dovolj 12 kosov, drugi 50. Predlagamo, da v začetku ne pretiravate z omejitvami, ker se boste težje znašli, zdelo se vam bo neobvladljivo in po nekaj poskusih boste najverjetneje obupali. S časom si boste pridobili izkušnje in utrdili nove navade in če se vam izide, lahko po lastni izbiri zmanjšate število kosov.

Kaj so osnovni principi izbora?

  • Ponovimo: veliki kosi (jakna, hlače, krilo, obleka), ki se lahko vsi kombinirajo med seboj in manjši kosi (majice, bluze in topi), dodatki (čevlji, torbice, pasovi)
  • Ujemanje barv
  • Ujemanje materialov
  • Sezone
  • Namen (šola, služba, prosti čas). To pomeni, da npr. pri izbiri hlač pomislimo tako na model za prosti čas, kot bolj eleganten model za službo. Če ne nosimo kril, ker to ni naš stil, raje vzamemo par hlač več. To je le primer. Strogih pravil, enakih za vse, ni.

Eno in edino strogo pravilo je - ustvarjanje kapsularne omare naj bo odkrivanje novih, neznanih teritorijev, povezanih z radovednostjo in radostjo pričakovanj!

In za konec še malo zgodovine in tolažbe, da ideja kapsularne garderobe ni nova modna muha, ki so jo izumili ekološko usmerjeni zadrgnjenci in pridigarji. Prvič se je ta besedna zveza pojavila že v 40-ih letih prejšnjega stoletja (pred 80 leti!), pomenila pa je manjšo kolekcijo oblačil, ki se lahko medsebojno kombinirajo in so barvno usklajene.

Od bolj znanih modnih kreatork omenimo američanko Dono Karan, ki je leta 1985 predstavila kolekcijo sedmih med seboj dopolnjujočih se kosov oblačil, s katero je v precejšnji meri prispevala k popularizaciji kapsularne garderobe.

Za ilustracijo pa poglejte, kako je videti kapsularna garderoba Bee Johnson, začetnice življenjskega stila zero waste. 15 kosov oblačil - 50 različnih kombinacij.