Avtor: Tadeja Kvas Majer, višja sekretarka, MKGP , dne 9. october 2020, 10:10

Kolikokrat se zavemo, kakšno hrano jemo - od kod je prišla, koliko dela, znanja, energije, vode … je bilo potrebno? Ali se zavemo, da s hrano, ki je ne pojemo in roma v smeti, zavržemo vse to in še več, ustvarjamo nepotrebno globalno produkcijo hrane in posledično negativen pritisk na cene hrane, okolje, naravo?

Hrana nam daje energijo, da smo lahko to, kar smo. Je ena najtrdnejših vezi med nami in naravo. Večina se nas rada sprošča v naravi. Naravi, ki je zelena, sveža. Radi rečemo, kako diši po naravi, kako svež zrak je. Vsaj tisti, ki radi zaidemo v naravo, si želimo tudi obdelana polja in travnike, urejeno podeželje. Zato radi posegamo po lokalni hrani. Okusi te hrane pa nas (tiste nekoliko starejše) spominjajo na otroštvo. 

V teh dneh (29. 9. 2020) smo v Sloveniji prvič v zgodovini v javno razpravo posredovali predlog Strategije za manj izgub in odpadne hrane (v nadaljnjem besedilu: strategija).

Strategija je kratek dokument, ki naslavlja celotno verigo preskrbe s hrano, vključno s potrošniki. Predlog strategije opredeljuje definicije odpadne hrane in izgub hrane kot tudi donirano hrano oz. viške hrane, ki lahko bistveno pripomore k manj odpadne hrane. Opredeljuje tudi sistem spremljanja odpadne hrane v Sloveniji. Navaja ključne točke nastajanja odpadne hrane in vzroke za nastajanje odpadne hrane. Poleg navedenega identificira strateške cilje, ki se jih bo konkretiziralo preko določenih aktivnosti operativnih ciljev. Sledil bo še večletni akcijski načrt, ki bo konkretiziral kdo, kaj, kdaj in do kdaj realizira cilje. Strategija ni kratkoročen dokument z receptom, ki do jutra odpravi glavobol. S predlogom strategije naslavljamo potrebne korake pri spremembi družbenih norm – spoštovati hrano in tiste, ki jo pridelujejo.

Vabljeni vsi, da pogledate strategijo in podate tudi predloge.

Ob prvem obeleževanju Mednarodnega dne ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani so vsi deležniki verige preskrbe s hrano (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Obrtna zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Turistično gostinska zbornica Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) s podpisom izjave izrazili skupen interes in podporo ciljem Strategije za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano ter dvigu zavesti za spoštljiv, odgovoren in trajnosten odnos do hrane od vil do vilic, podpisniki pa si bodo prizadevali, vsak na svojem področju, izvajati aktivnosti, ki bodo prispevale k  zmanjševanju izgub in količin odpadne hrane. To je zelo pomemben korak pri uresničevanju ciljev strategije.

Verjamem, da se marsikomu zdi čudno, da je za to dobrino - hrano, potrebna strategija kako je ne metati v smeti, kako jo spoštovati. Absurdno, ko vendar je še vedno toliko lačnih ljudi. Ko vendar vsi čutimo podnebne spremembe, primanjkljaj v družinskem proračunu …

Prav vsak od nas lahko prispeva k manj odpadne hrane. Lahko prispeva k zmanjšanju števila lačnih, manj izpustom toplogrednih plinov, manjšemu negativnemu pritisku na okolje in tla. Pridružite se nam!

Tadeja Kvas Majer, višja sekretarka, MKGP

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali društva Ekologi brez meja.