Avtor: Katja Sreš, dne 12. april 2021, 16:04

Maraton okoljskih dni, ki so tako v marcu kot aprilu nagneteni med plačo in pokojnino, se je letos za nas pričel s svetovnim Dnevom pravic potrošnikov, ki je v ospredje postavil trajnostne nakupovalne prakse in boj proti onesnaževanju s plastiko. Nadaljevali smo z vrhuncem globalne digitalne čistilne akcije, ki se ji lahko pridružite še vse do letošnjega dneva Zemlje, o katerem malce več v nadaljevanju. 

Že takoj naslednji dan, 21. marca, smo se posvetili gozdovom in se ob tem spomnili našega projekta Lesni feniks, ki je odsluženemu lesu omogočil novo življenje v občini Žiri.

Trio marčevskega praznovanja smo zaključili z Dnevom vode, ki smo ga obeležili s predavanjem v sodelovanju z Ljudsko univerzo Šentjur, a sodelovanja s Šentjurčani še nismo zaključili. “Koliko vode bo preteklo preden se bomo zavedli njenega pomena?” smo naslovili naš prispevek, žal pa dogajanja zadnjih tednov okrog Zakona o vodah ne prinaša pozitivnega odgovora na zastavljeno vprašanje. En dan boja za našo vodo očitno ne zadostuje, zato vabljeni k spremljanju pozivov nevladnikov in strokovnjakov. 

Zadnji marčevski dan je zaznamoval Global Day of Action, ki je med drugimi izpostavil okrevanje in potencial novih delovnih mest zero waste sistemov. Preprečevanje nastajanja odpadkov in razvoj novih delovnih mest sta namreč le dve plati iste zgodbe, ki je nujna za srečen konec oz. v našem primeru nadaljevanje našega obstoja. 

Štafeto okoljskih dni je prevzel mesec april z Dnevom zdravja, ki smo ga obeležili 7. 4. Iz zgornje enačbe ravnanja z odpadki in novih delovnih mest ne moremo izključiti niti te najpomembnejše dobrine. Naše zdravje je odvisno od zdravja okolja, zato smo ponovno opozorili na evropsko raziskavo o vsebnosti hormonskih motilcev, ki prek plastične embalaže prehajajo v naša telesa in kritično vplivajo na naš razvoj. 

Maraton bomo prvič zaključili še z aprilskim trojčkom praznovanja. Tradicionalnemu dnevu Zemlje se tokrat v Sloveniji pridružujeta še Dan v rabljenih oblačilih in Dan brez zavržene hrane

  • Začenjamo 22. aprila z Dnevom Zemlje. Ob tej priložnosti vas vabimo na ponovitev brezplačnih predavanj o naravni gradnji in bivanju in že prej omenjeno nadaljevanje sodelovanja z Ljudsko univerzo Šentjur - 21. aprila vabljeni na predavanje “Kako naprej do manj odpadkov”
  • 23. aprila si bomo nadeli rabljena oblačila ter opozorili na problem odpadnih oblačil in pomen ponovne uporabe. Obeležite prvi slovenski #DanVRabljenihOblačilih skupaj z nami. 
  • Veliki finale okoljskih dni pa pripada zavrženi hrani. Skupaj z Lidl Slovenija in partnerji smo izbrali pet najboljših zgodb družin na temo zavržene hrane. Že sedaj si lahko napasete oči na čudovitih ilustracijah zgodb, ki so zaživele na TAM TAM plakatnih mestih, v prihodnjih dneh jim bo mogoče prisluhniti tudi v podcast obliki. 24. 4. pa se bomo tudi Ekologi brez meja oglasili s Facebook strani Lidl Slovenija in namignili, kako bomo za manj zavržkov skrbeli preostalih 364 dni. 

Okoljski dnevi, tako kot ostale dobrine v potrošniški družbi, doživljajo hiperprodukcijo, a nam pomagajo vsaj v enem dnevu izpostaviti, kaj je zares pomembno v naših življenjih. Koliko bodo zares uspešni in bili vredni svojega imena, pa je odvisno od vseh nas. S sodelovanjem pri tovrstnih pobudah nam lahko pomagate, da takšnih opomnikov v naši zeleni prihodnosti ne bomo več potrebovali.