Avtor: Barbara Zorko, dne 11. may 2021, 10:05

Po duši in srcu ekologi

Po duši in srcu ekologi, po izobrazbi pa pisana mešanica vseh mogočih znanj. Urša, Katja, Barbara, Žaklina, Helena in Jaka smo Ekologi brez meja. Svet brez odpadkov je naša vizija, odpiranje in raziskovanje poti do tega cilja pa naš način življenja.

Skupaj smo se zbrali leta 2009, ko smo organizirali prvo vseslovensko akcijo Očistimo Slovenijo, ki je združila skoraj 300.000 prebivalcev Slovenije. Ker verjamemo, da je preprečevanje nastajanja odpadkov ključno, smo se priključili evropski mreži zero waste, uvajanje strategij zero waste v vse pore našega življenja pa je postala naša prva prioriteta. Gradimo mrežo posameznikov, občin, turističnih ponudnikov, prireditev in podjetij, ki z nami stopajo po poti zmanjševanja odpadkov.

Kaj počnemo?

“Že dolgo se trudimo, da bi zmanjšali količino odpadne hrane v šolski kuhinji, a doslej nismo naredili opazne spremembe. Kje začeti?”

“Za oddajo, ki jo objavljamo na naši televiziji, pripravljamo prispevek na temo plastike. Za vas imamo kratko vprašanje glede biorazgradljivih vrečk …”

“Radi bi organizirali izmenjavo oblačil za mlade v naši občini. Ker tega še nismo počeli, nas zanima, če nam lahko pomagate s kakšnim nasvetom, kako se projekta lotiti.”

Z veseljem se odzovemo na tovrstna vprašanja, pobude in prošnje. Garamo, tuhtamo, kujemo načrte, včasih brskamo po smeteh in kilogramih zavržene hrane, predavamo, organiziramo dogodke, zagotavljamo podatke medijem, tečnarimo po državnih inštitucijah in še kaj, da bi mi vsi, torej tudi ti, živeli v čistem okolju. Veliko dela nas še čaka, včasih se nam zdi, da kar vsak dan več!  In to ni delo, ki ga opravimo v uri ali dveh po redni službi. Je resno raziskovalno in strokovno delo, ki zahteva celega človeka. In denar.

Kako nas lahko podprete?

Zbiranje obrazcev za namenitev dela dohodnine je letos podaljšano. Za leto 2020 davčni urad upošteva veljavne obrazce, ki jih prejme do 31. maja 2021.

Podprete nas lahko tudi z donacijo ali nakupom v naši spletni trgovini Zelenci.

Skrb za okolje brez odpadkov, pomeni istočasno skrb za naše zdravje. Donacije nam omogočajo, da še naprej odpiramo oči, poučujemo, ozaveščamo, raziskujemo in ponujamo rešitve na takšna in drugačna vprašanja, pobude, prošnje in predloge za sodelovanje.