Avtor: Katja Sreš, dne 15. january 2024, 14:01

Leta 2018 smo akciji Očistimo Slovenijo rekli ‘še zadnjič’. Takrat smo lahko zgolj slutili, da nam bodo v prihodnjih letih preglavice povzročali tudi nevidni odpadki v obliki datotek, aplikacij, e-sporočil in druge digitalne nesnage

Čas epidemije, ko skupinske čistilne akcije niso bile mogoče, je v mreži Let’s do it! sprožil razmislek o našem digitalnem odtisu. Ta je primerljiv z odtisom letalskega prometa, s pospešeno digitalizacijo pa bo problem iz leta v leto večji. 

Zato je leto 2024 pravi čas, da se skupaj lotimo najlažje čistilne akcije na svetu. Pri tej vseslovenski pobudi smo se povezali s komunikacijsko skupino o28, Ministrstvom za digitalno preobrazbo in številnimi podjetji. Zdaj pa potrebujemo vse vas, da Slovenija pri čiščenju ponovno prevzame primat in postavi tudi digitalni rekord.

Akcije se lahko lotite že danes! Vsa navodila smo zbrali na posebni spletni strani. Lahko pa za pričetek izberete 29. februar, ko bomo dodatni dan v letu tudi uradno izkoristili za okolje in bodo naša sporočila še glasnejša. Rezultate čiščenj zbiramo do 16. marca, ko bomo na globalni dan digitalnega čiščenja sporočili uspeh, h kateremu smo prispevali Slovenci in Slovenke.