Avtor: Katja Sreš, dne 9. february 2021, 14:02

Ekologi brez meja smo navdušeni nad ljubiteljsko znanostjo, to je projekti, h katerim lahko prispevate prav vsi vi, dragi bralci in bralke. Brez vaše pomoči in ‘citizen science’, kot se glasi izvirnik ljubiteljske znanosti, ne bi obstajal Register divjih odlagališč, prav tako pa bi ostali brez podatkov letnih popisov odpadkov in največjih onesnaževalcev, ki jih v sklopu mreže Break Free From Plastic popisujemo po celem svetu. 

Zato ne preseneča, da se tudi projekt Obleka naredi človeka zanaša na vaš ‘znanstveni’ prispevek. V kratkem bomo objavili rezultate največje vseslovenske raziskave o (odpadnih) oblačilih in zasluga za zbrane podatke gre tudi vam. Znanstveno pa smo se lotili tudi družbenih omrežij projekta, kjer lahko tedensko spremljate zanimive pogovore s strokovnjaki z različnih modnih področij, mesečno pa pripravljamo tudi izzive, s katerimi vas spodbujamo k spoznavanju vaših oblačil

V prvem izzivu smo k sodelovanju pritegnili 60 uporabnikov Instagram in Facebooka, ki so pokukali v svoje omare in jih odprli tudi za nas. Vsak podatek o vaših nakupovalnih navadah ter navadah vzdrževanja oblačil in ravnanja z odpadki nam koristi, da projekt preseže kljukanje kazalnikov in resnično prispeva k razmisleku, dialogu in spremembam. 

Zato vas na tem mestu vabimo, da (p)ostanete naši ‘zunanji sodelavci’. Sledite projektu na Instagramu ali Facebooku in sodelujte v izzivih raziskovanja omar. Spodnje perilo smo že spoznali, v februarju pa v ospredje postavljamo športna oblačila.

Del ljubiteljske znanosti pa je po našem mnenju tudi širjenje rezultatov, zato vabljeni, da nam z deljenjem objav pomagate doseči vse tiste, do katerih nas glas (še) ne seže. Ekologi brez meja, društvo Focus in Pravična trgovina Slovenija verjamemo, da so tovrstni izzivi pomembni za aktivacijo posameznikov in ne bomo prav nič jezni, če jih boste uporabili kot kreativen in koristen način preživljanja časa in izobraževanja v vaših prijateljskih krogih, v ustvarjalnih kolektivih in šolskih učilnicah.