Avtor: Katja Sreš, dne 9. february 2021, 13:02

Ločevanje odpadkov je eno najosnovnejših dejanj, ki jih k ohranjanju okolja lahko prispevamo posamezniki. Poleg zmanjšanje potrebe po izkoriščanju omejenih naravnih virov je tudi balzam za našo slabo vest, kot ugotavlja Adam Minter, avtor knjige Junkyard Planet: Travels in the Billion-Dollar Trash Trade. 

“People just really want a way out of their consumption that doesn’t make them feel bad”

Čeprav odpadke dosledno ločeno zbiramo, še ne pomeni, da lahko pozabimo na našo slabo vest. Žal nam to preprečujejo naftna industrija s pomočjo velikih korporacij, ki z največjim veseljem izdelke pakirajo v plastiko za enkratno uporabo in obljubljajo rešitev v obliki recikliranja. Odrešitve z recikliranjem očitno ne bomo doživeli, tako kot oceani ne svojega (o)čiščenja, če se ustavimo le pri nekaterih primerih zelenega zavajanja, ki jih lahko opremimo s konkretnimi številkami:

Že vse od njenega izuma po drugi svetovni vojni se ukvarjamo z odpravljanjem posledic, ki jih ima plastika na naše okolje in zdravje. Očitno rešitev ni v recikliranju in je v 21. stoletju napočil trenutek, ko je potrebno zagrabiti za novo rešilno bilko, če ne želimo, da naša ladja potone v morju (mikro)plastike. Očitno tudi (več) ne gre zaupati korporacijam, da bodo opravile svoje delo. 

Žogica je na naši strani. Dovolj dolgo smo (za)upali. Čas je za spremembo. Razveseljivo je, da je še kako preprosta in dobro poznana predvsem starejšim letnikom ter ne zahteva vrtoglavih investicij in tehnoloških inovacij. Rešitev je v ponovni uporabi

V mreži Break Free From Plastic bomo zato v letošnjem letu s kampanjo #WeChooseReuse dali prepotrebni pospešek eni izmed najbolj učinkovitih načinov preprečevanja nastajanja odpadkov. Pridružite se nam s podpisom zaveze in nam pomagajte pri popularizaciji ponovne uporabe, mi pa obljubljamo, da bomo z vašo pomočjo od spodaj navzgor poskrbeli za novo upanje. Gre za zgodovinski trenutek združevanja evropske civilne družbe v boju proti plastičnemu onesnaževanju. Boste na pravi strani zgodovine? Za to ne potrebujete veliko:

  • Spremljajte okoljske nevladne organizacije, se prijavite na njihove e-novice in jih podpirajte. V poplavi lažnih novic, sovražnega govora in pristranskih medijev so pogosto eden izmed redkih zanesljivih virov informacij.
  • Podpisujte peticije, zaveze in pisma podpore. Morda vaš podpis ne bo premaknil ničesar, morda pa gore. Ne bi bilo škoda, da bi zamudili kaj takega? Zaradi preprostega podpisa, ki vam vzame manj kot minuto?
  • K ukrepanju pozovite odgovorne. Pošljite mail ali Facebook sporočilo proizvajalcem vaših najljubših izdelkov in zahtevajte boljše prakse. Ne boste verjeli, koliko lahko to zaleže. Morda ne danes, jutri, pojutrišnjem pa zagotovo. Najbrž brez povpraševanja in pritiska potrošnikov ne bi prišlo do razcveta evropskih trgovin brez embalaže

Izbira je naša, naj bo prava!