Avtor: Ekologi brez meja, dne 12. march 2024, 20:03

Sporočilo za javnost

Ekologi brez meja v sodelovanju z o28 komunikacijsko skupino pred globalnim dnevom digitalnega čiščenja, ki ga obeležujemo 16. marca, pozivajo k sodelovanju v najlažji čistilni akciji na svetu - Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov

Od leta 2020 je pri digitalnem dnevu čiščenja sodelovalo 170 različnih držav. 870.000 sodelujočih je izbrisalo skoraj 12,7 milijona GB podatkov in s tem preprečilo letno proizvodnjo približno 3.169 ton CO2 - približno kot 345 letov okrog sveta. “Podobno kot en odpadek, ki ga poberemo v naravi, tudi en izbrisan gigabajt ne bo spremenil veliko - pa zato ne moremo reči, da se odpadkov ne splača pobirati”, poudarja Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja. 

Slovenski predstavniki v mreži Let’s do it! so pred akcijo preverjali razumevanje problematike digitalnih odpadkov. 32 % od skupno 235 respondentov za digitalne odpadke še ni slišalo, le 5 % jih je navedlo, da problematiko odlično razumejo, se pa večina (68 %) strinja, da imajo tudi t. i. nevidni odpadki vpliv na okolje. 

S predhodno raziskavo so preverjali tudi ozaveščenost na ravni organizacij in podjetij. Le 5 % sodelujočih se je strinjalo z navedbo, da njihovo podjetje zadostno ozavešča o problematiki digitalnih odpadkov. Zato organizatorji k sodelovanju v akciji še posebej nagovarjajo podjetja, ki rokujejo z velikimi količinami podatkov. Po podatkih tujih raziskav do 90 % podatkov po treh mesecih ne dostopamo več, le 14 % shranjenih podatkov pa je dejansko pomembnih, kar le še potencira problem neučinkovite rabe.

Akciji so se s svojimi aktivnostmi za zaposlene in kupce ter uporabnike storitev pridružila številna podjetja, ki so prepoznala pomen trajnostnih digitalnih praks, med njimi Zavarovalna skupina Sava, GEN-I, A1, Loterija Slovenije, Genis, Ljubljanske mlekarne, HOFER in SPAR Slovenija. 

Ekologi brez meja so še pred globalnim dnevom digitalnega čiščenja skupaj počistili 336,4 GB digitalnih odpadkov, kar predstavlja dobrih 70 kg prihranka izpustov toplogrednih plinov oz. prihranek energije, ki bi jo porabili za 383 prevoženih kilometrov ali pridelavo 97,2 litrov mleka. Celoten postopek jim je vzel le dobro uro, k čemur vabijo vse. Za posameznike, podjetja in organizacije so pripravili navodila za sodelovanje in čiščenje, na spletni strani https://digital.ocistimo.si/ pa je možno sporočiti podatke o izbrisanih količinah digitalnih odpadkov, ki jih bodo organizatorji razkrili 16. marca ob 17. uri.