Avtor: Katja Sreš, dne 21. september 2021, 16:09

V soboto, 18. septembra, smo se tudi v Sloveniji pridružili akciji Očistimo svet (World Cleanup Day). Ekologi brez meja smo se pridružili akciji Čista obala, kjer smo v dveh urah pobrali 2510 cigaretnih ogorkov in drugih odpadkov, ki smo jih tudi tokrat popisali za projekt skupnostne znanosti Brand audit.

Skupnostno znanost smo pod okriljem projekta Pirati plastike v sodelovanju z Morsko biološko postajo Piran Nacionalnega inštituta za biologijo približali tudi mimoidočim, ki so si pod mikroskopom lahko ogledali posledice kopenskega onesnaževanja na naše vode.

Kako naprej? Podatke obalnega popisa smo predali organizatorjem akcije Čista obala, nestrpno pričakujemo rezultate globalnega popisa blagovnih znamk, ki nas najbrž tudi tokrat ne bo presenetil, Pirati plastike pa so že vstopili v jesensko fazo projekta. 

Čeprav vseslovenskih čistilnih akcij več ne organiziramo, pa še vedno budno spremljamo dogajanje na tem področju in vzdržujemo edini slovenski Register divjih odlagališč, ki je pomemben vir informacij za vse, ki bi radi zavihali rokave. Register je nastal ob prvi akciji Očistimo Slovenijo in po 11 letih prostovoljnega vzdrževanja potrebuje osvežitev. Pri tem nam je na pomoč priskočilo podjetje HOFER v sklopu projekta »Embalaža na HOFER misiji: Zmanjšaj. Ponovno uporabi. Recikliraj«. Ob svetovnem dnevu čiščenja so pričeli akcijo zbiranja sredstev za naš register. V akciji lahko sodelujete vsi, in sicer z enim samim klikom, ki vas ne stane nič, nam pa pomeni ogromno. Za vsakega novega sledilca na Instagramu @hoferslo bo namreč podjetje HOFER 1 € namenilo posodobitvi Registra divjih odlagališč. Cilj je zbrati 5000 €, pri tem nam pa lahko pomagate tudi tako, da k sodelovanju povabite svoje prijatelje.

V naši osebni izkaznici piše: »Naše poslanstvo je odkrivanje novih tem in zagotavljanje podatkov, s katerimi lahko vplivamo na spremembe politik in navad.« Brez podatkov o divjih odlagališčih, o blagovnih znamkah, ki onesnažujejo naše okolje, in podatkov o onesnaženosti voda z makro- in mikroplastiko, če jih naštejemo le nekaj, ne moremo kakovostno opravljati našega dela v dobro okolja in ljudi. Pomagajte nam tudi vi!