16 Oct

16. oktobra obeležujemo Svetovni dan hrane. Dejstvo je, da pridelamo dovolj hrane za vse, a je kljub temu vsak deveti človek lačen. Kam gre potemtakem vsa ta hrana? Tretjino hrane zavržemo in za to smo najbolj odgovorna prav gospodinjstva.

10 Oct

Tekom projekta Ne meč'mo hrane stran! smo se poleg različnih ozaveščevalnih aktivnosti odločili raziskati stanje in možnosti preprečevanja zavržene hrane v bolnišnicah in domovih za ostarele. Opravljena pilotna raziskava je prva tovrstna pri nas in daje pomemben vpogled v celoten sistem ravnanja s hrano v javnih zavodih.

09 Aug

Moja babica je super babica. Ve, kako zakrpati strgane hlače, katero zel dati na odrgnjeno koleno in kako pripraviti najboljšo govejo juho. Dolgoletne izkušnje izhajajo še iz časov, ko se hrana popolnih oblik v ogromnih količinah ni kvarila na policah supermarketov in ko je bilo treba paziti čisto na vsak košček, da ne bi šel v nič. Zgodbe o pomanjkanju in varčnem odnosu do hrane so redno na meniju nedeljskih kosil pri starih starših. A žal ta kosila postajajo vedno bolj redka in vedno manj je predajanja tovrstnih izkušenj na mlajše generacije.

13 Jul

Enke, zelena armada, zamrznjenci, zakljukanci, zmečkanci so nas v preteklih mesecih večkrat spomnili na to, da v gospodinjstvih zavržemo preveč užitne hrane! Ker nanjo pozabimo, slabo načrtujemo nakupe in obroke, kupimo preveč,  nasedamo akcijam ali ne shranjujemo pravilno.

Na tragične junake se velja spomniti vsak dan! Ob vsakem nakupu, shranjevanju živil in pripravi obrokov.

10 Apr

Devetega marca so mariborski osnovnošolci v sklopu 27. regijskega Otroškega parlamenta, ki je potekal v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor, načrtovali svojo prihodnost. Več kot sto mladih se je pri vprašanjih o prihodnosti dotaknilo tudi okoljske problematike. Pred iskanjem rešitev za številne okoljske izzive so se ob ogledu filma Ne meč’mo hrane stran! srečali s problematiko zavržene hrane. A tudi njihovi učitelji niso ostali brez dela.

07 Apr

Vsak Slovenec zavrže 73 kilogramov hrane na leto. K skupni vrednosti zavržkov skoraj 151 tisoč ton največ prispevajo gospodinjstva, ki so te dni oblegana z velikonočnimi akcijskimi ponudbami trgovcev ter že načrtujejo obilne obroke v krogu družine in prijateljev. Ekologi od danes naprej v medijski kampanji pozivamo vse: »Ne meč’mo hrane stran!«