Objavljeno dne 14. september 2012, 14:09

Danes se bo v Križankah odvil koncert znanih slovenskih glasbenikov, ki so sodelovali v projektu Bob Dylan: Postani prostovoljec. Ob 70. letnici rojstva legende in mednarodnem letu prostovoljstva se je 14 slovenskih nevladnih organizacij povezalo s 14 glasbeniki, ki skušajo preko Dylanove glasbe spodbuditi ljudi k večji občutljivosti za dogajanje v našem prostoru in k ukrepanju. Na današnji prireditvi bodo odpadki skrbeli kar sami zase, saj jih ne bo! Tam bo namreč projekt Eko-koncept. O poteku pa spodaj ...

Projekt Eko-koncept je storitev najema in pranja posode za večkratno uporabo na javnih prireditvah. S tem zmanjšamo količino odpadkov tudi do 90 odstotkov.

Kako bo menjava kozarcev 'umazano za čisto' potekala v Križankah? Ob naročilu pijače dobite tudi kozarec za večkratno uporabo. V ceno pijače je vračunana kavcija 1 EUR, ki jo dobite nazaj, ko ob odhodu s prizorišča na stojnici s pijačo vrnete nepoškodovan kozarec. Seveda boste vmes lahko naročali nove pijače in v zameno za umazane, a nepoškodovane, dobili vedno čiste in polne kozarce.

ekokoncept_banner_300x250 20110708_photo_matic_zorman_8209_copy

O projektu Eko-koncept
Dve nevladni organizaciji, Društvo Ekologi brez meja in Ustanova: fundacija Z glavo na zabavo, sta letos združili svoje moči in skupaj pripravili vrsto zanimivih in hkrati družbeno koristnih aktivnosti, ki jih ponujamo organizatorjem množičnih javnih prireditev.

Končni cilj projekta je storitev pranja lončkov za večkratno uporabo s pomočjo potujoče pralnice, kar bo omogočilo prehod prireditev na dogodke brez odpadkov in hkrati zaposlitev težje zaposljivim skupinam prebivalstva! Podobne prakse v Nemčiji in Avstriji kažejo, da pranje posode prinaša ne le okoljske (zmanjšanje nastalih odpadkov), temveč tudi finančne prednosti, saj so stroški čiščenja prizorišč vse večji.

Kdo smo partnerji projekta Eko-koncept?
Projekt Eko-koncept izvajata nevladni oganizaciji Društvo Ekologi brez meja in Fundacija Z glavo na zabavo. Delno je financiran s strani Evropskih socialnih skladov. Nosilec projekta je Društvo Ekologi brez meja – tu najdete več o nas.

Kdo je Fundacija Z glavo na zabavo?
Fundacija z glavo na zabavo je neprofitna organizacija, ki si na prireditvah prizadeva za bolj odgovoren odnos mladih do škodljive rabe alkohola in opozarja na nezdružljivost uživanja škodljivih substanc z aktivno udeležbo v cestnem prometu. Deluje že več kot 10 let in jo slovenski državljani prepoznavajo po naslednjih sporočilih:
• Z glavo na zabavo pooseblja zdrav in aktiven življenjski slog, še posebej med mladimi;
• Predstavlja pozitivno alternativo aktivnega preživljanja prostega časa in zdrave zabave, kjer za dobro počutje ne potrebujemo alkohola, tobaka in prepovedanih drog;
• Z glavo na zabavo je sinonim za popolno nezdružljivost uporabe alkohola in drog z aktivno udeležbo v cestnem prometu.

Njene prepoznavne aktivnosti bodo ključno pripomogle tudi k promociji Eko-koncepta.

Zakaj je projekt, kot je Eko-koncept, tako zelo potreben?
Na javnih prireditvah, kot so družabne, glasbene, športne in ostale, nastajajo velike količine odpadkov, ki se jih zaradi pomešanosti z biološkimi odpadki težko ločeno zbira. Ker gre običajno za enkratne dogodke, se na njih uporabljajo kozarci ter ostala posoda za enkratno rabo (posoda je narejena iz plastične mase ali ustrezno obdelanega kartona). Mnogokrat se zgodi, da je posoda za enkratno rabo zdrobljena na več manjših kosov ali pa odvržena v okolici in ne v improviziranih zabojnikih za odpadke. Po končani prireditvi plastični kozarci in krožniki za enkratno rabo ter ostanki hrane v najboljšem primeru končajo skupaj v enotnem zabojniku ter na koncu na deponiji, kjer se razgrajujejo še nadaljnjih 500 let. Povsem razgradi pa se nikoli - plastika kot mikro delec za vedno ostane v našem okolju.

Ocenjuje se, da na 20-ih največjih prireditvah v Sloveniji nastane preko 800 kubičnih metrov plastičnih odpadkov. S temi odpadki bi napolnili okoli 400 srednje velikih gospodinjskih zabojnikov za odpadke (120 l) na eno prireditev!

Ekspertiza »Vergleichende Ökobilanz verschiedener Bechersysteme beim Getränkeausschank an Veranstaltungen« iz leta 2008, ki so jo podprle državne ustanove iz Avstrije, Nemčije in Švice je pokazala, da so kozarci za večkratno uporabo tudi ob upoštevanju okoljskega odtisa pranja in prevoza ekološko mnogo ustreznejši.

Eko-koncept je prvi projekt v Sloveniji, ki na to problematiko odgovarja s konkretnimi rešitvami, hkrati pa razvija nova in zelena delovna mesta.

);
;
.''');

.