Objavljeno dne 14. september 2012, 15:09

Ljubljana, 25. maj - Ekologi brez meja vse vabimo, da se nam v naslednjih dneh pridružite na treh izmenjavah oblačil, eni premieri filma in enem žuru: pridite na Teden mladih, odgovoren festival Iskriva pozitiva in si z nami oglejte film Življenje na smetišču. 

 

Pa kar po vrsti, kot so hiše v Trsti.

1. Izmenjave oblačil bodo potekale na naslednjih treh lokacijah:
- v petek, 27. maja, med 18. in 20. uro v Okoljskem centru (Trubarjeva 50, Ljubljana) v okviru Noči mladih
- v nedeljo, 29. maja, med 15. in 17. uro na šolskem igrišču v Zalogu (na vzhodnem robu Ljubljane)  v okviru dogodka Plata 2011 - Z nogometom proti diskriminaciji.
- v petek, 3. junija, med 19. In 23. uro v KUD-u France Prešeren (Ljubljana), v okviru najbolj družbeno odgovornega žura daleč naokoli Iskriva pozitiva.

Ponovno boste imeli dve priložnosti, da izmenjate ali podarite oblačila, modne dodatke, hišne tekstilije in kar je podobnih praholovcev. Izmenjava poteka po načelu blagovne izmenjave - prinesi 5 odnesi 5: vsak prinese 5 kosov oblačil, ki se jih je naveličal iz različnih razlogov, jih odda na mizo in s tem dobi pravico vzeti enako število poljubnih kosov, ki so jih prinesli drugi udeleženci.

Če vam ni do izmenjave, pa imate vseeno gnečo v omari, vas vabimo, da prinesete in nam podarite odvečna oblačila, uhane, torbice in ostale modne dodatke ter hišne tekstilije. S tovrstno donacijo boste podprli projekt Tovarna dela Tekstil, v sklopu katerega se bo ustanovilo socialno podjetje, ki bo zaposlovalo ljudi iz najbolj ranljivih skupin. Edino, kar prosimo, je, da so oblačila oprana.

In kaj zbiramo? Stare svaštalije iz garderobne omare (klikni za več)

tovarna_dela jIMG_0128b

2. Premiera filma Življenje na smetišču: 1. junij, Kinodvor, Ljubljana – ob 19. uri
Življenje na smetišču je dokumentarec britanske režiserke Lucy Walker, ki je tri leta spremljala brazilskega umetnika Vika Muniza. Iz New Yorka je odpotoval v rodno Brazilijo, da bi obiskal največje smetišče na svetu – Jardim Gramacho na obrobju mesta Rio de Janeiro. Tam živi okoli 3.000 ljudi, imenovanih »catadores«, ki se za preživetje ukvarjajo s pobiranjem in ločevanjem odpadkov, primernih za reciklažo. Film je prejel nagrade na mednarodnih festivalih (Sundance, Berlin, Seattle itd.), bil pa je tudi kandidat za Oskarja 2011 za najboljši dokumentarni celovečerni film.

Po premieri vas vabimo, da pridete v kavarno Kinodvora, kjer boste lahko sodelovali in strnjevali vtise o videnem v pogovoru z Gajo Brecelj (Umanotera), Majo Rijavec (Smetumet), Jako Kranjcem (Ekologi brez meja) in Alešem Verhovnikom (Posredovalnica rabljenih predmetov).

16_Vik_to_Cam_at_JG_Waste-Land-HIGH 06_Irma_Portrait_Waste-Land-HIGH 02_Main_garbage_Waste-Land-HIGH

3. Festival za spodbujanje odgovornosti mladih Iskriva pozitiva: 3. junij, KUD France Prešeren, Ljubljana – od 19. do 24. ure
Nastopili bodo Billysi, Los Ventilos, Kill Kenny in zanimive skupine recikliranih glasbil Eko Art projekt. Posebna gostja in voditeljica bo Katarina Čas, sovoditelj pa Tristan Zverina.

logo_IskrivaPozitiva1

Vstopnine ne bo, trajal pa bo od 19. do 24. ure.

Namen projekta je mladim preko glasbe približati pomen medkulturnega dialoga ter globalne soodvisnosti. Na nevsiljiv in celo prijeten način, v jeziku, ki ga poznajo in slišijo, želimo mlade seznaniti s koncepti in praksami medkulturnega dialoga, enakosti spolov, okolju prijaznejšega delovanja, pravične trgovine, odgovornega turizma itd. Glavni cilj je mladim sporočiti, da je svet le en in da ga lahko skupaj izboljšamo, še posebej pa je pri tem pomembna vloga mladih.

Vljudno vabljeni!