Objavljeno dne 14. september 2012, 15:09

Ljubljana, 22. april - Navajeni smo drugačnih zgodb, ko gre za divja odlagališča. In ker izstopa, jo velja povedati. In pohvaliti.

 

Občani Šentjakoba so na Inšpektorat za okolje in prostor podali anonimno prijavo o nepravilno odloženih odpadkih med koncem Brnčičeve ulice in reke Save. Na divjem odlagališču je bil tudi reklamni pano družbe Si.mobil, zato je inšpektorat za okolje in prostor prijavo posredoval temu podjetju. Uslužbenci Si.mobila so si skupaj z inšpektorji ogledali odlagališče in prišli do ugotovitve, da za nastanek in čiščenje odlagališča ni odgovorno njihovo podjetje, saj so na odlagališču tudi panoji drugih družb, kosovni odpadki, pa tudi razbite neonske luči, ki spadajo med nevarne odpadke. S tem bi se zgodba navadno zaključila in odlagališče bi še mesece "krasilo" okolico Save.

 

Si.mobilovci pa so ravnali drugače. Odločili so se, da divje odlagališče očistijo, kljub temu, da tega niso dolžni storiti. Ekipa je s pomočjo zunanjega izvajalca pospravila fluorescentne sijalke, reklamne panoje in počistila območje ostalih večjih odpadkov. Počistili so tudi manjše dele onesnažene zemljine s prahom fluorescentnih sijalk - pobrali so vrhnji sloj zemljine, da bi odstranili čim več prahu in stekla. Površino so očistili še s pometanjem in odstranili preostale nevarne snovi s površine.

Slide2 Slide3 Slide4
Slide1 Slide6 Slide8


Po končanem čiščenju ni bilo moč opaziti, da je bilo na tistem mestu divje odlagališče.

 

Zunanji izvajalec je nevarne odpadke stehtal in natančno popisal. Na skladišče so prepeljali: 
640 kg onesnažene zemljine ter drugih tovrstnih odpadkov onesnaženih s prahom in steklom fluorescentnih cevi
20 kg fluorescentnih cevi

 

Podjetje je s pozitivnim in hitrim odzivom na anonimno prijavo izkazalo resnično odgovornost do okolja, ki presega togo izpolnjevanje zakonskih norm. Zgled, ki ga velja posnemati!

 

 

 

 

 

); ; .'''+x[0]+'>');

.