Objavljeno dne 14. september 2012, 16:09

Letos se bomo Ekologi brez meja 26. marca pridružili prostovoljcem na Severnem Primorskem pod okriljem Turistične zveze Gornjega Posočja, kjer bodo tri občine po zgledu lanske akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! združene čistile Posočje. Namen akcije ni samo čiščenje okolice, ampak tudi ozaveščanje, zato bodo v času pred akcijo izvedli tudi niz predavanj o ravnanju z odpadki. Prostovoljci bodo čistili okolico Kobarida, Tolmina in Bovca, sodelovanje pa so že potrdile lokalne osnovne šole, vrtci, vse tri občine, komunale in lokalna društva. Akcija bo potekala 26. marca, od 9. do 14. ure, v primeru slabega vremena, pa bo prestavljena na 2. april. Pridružite se tudi vi – SKUPAJ zmoremo več - preverjeno!

 

Da kljub številčnosti čistilnih akcij v spomladanskem času te ne dosežejo svojega namena, vedno znova ugotavljajo v organizacijah, ki se že leta tudi v Posočju trudijo z organizacijo lokalnih čistilnih akcij. Zato so se letos občine Bovec, Kobarid in Tolmin odločile storiti korak dlje in se pod okriljem Turistične zveze Gornjega Posočja povezale ter tako dokazale, da gre razvoj civilne družbe v smeri povezovanja, kar zagotavlja večjo odmevnost in tudi učinkovitost njenih prizadevanj. Letos v akciji Očistimo Posočje 2011 divjih odlagališč ne bodo čistili, ampak se bodo osredotočili predvsem na razpršene komunalne odpadke po posameznih krajh, na sprehajalne poti in bregove rek. Odpadke v vodotokih bodo pobirali za to usposobljeni prostovoljci – kajakaši, raftarji, ribiči in potapljači.

 

Ocistimo posocje 2011 web

 

Prostovoljci bodo odpadke ločevali po navodilih za ločevanje, ki jih bodo prejeli od koordinatorjev pred začetkom čiščenja. Udeleženci se bodo zbrali 26. marca ob 9. uri na zbirnih mestih, ki jih bodo v tednu pred akcijo določili koordinatorji. Zbirna mesta bodo objavljena na javnih mestih v vseh občinah, na njihovih spletnih straneh in v javnih občilih. Vsi udeleženci bodo dobili tudi raznobarvne vrečke za ločeno zbiranje odpadkov, rokavice pa vsak prinese s seboj. Organizatorji svetujejo močnejše rokavice iz tekstila, ojačanega z gumo oziroma nitrilom, ali usnjene rokavice. Za malico bo poskrbljeno, za varnost pa bo vsakdo moral poskrbeti sam.

K akciji Očistimo Posočje 2011 so prireditelji v treh posoških občinah povabili tudi osnovne šole in vrtce. Otroci bodo poleg čiščenja na dan akcije na ekoloških tržnicah predstavili svoje izdelke na temo ločevanja odpadkov in ekologije. V sodelovanju s Komunalo Tolmin bodo v času pred akcijo po posameznih krajevnih skupnostih na delavnicah spregovorili o pomenu ločevanja odpadkov. Namen delavnic bo ozaveščanje o pomenu ločevanja odpadkov in sodelovanja vseh občanov pri takšnih čistilnih akcijah, s čimer bodo hkrati krepili pomen prostovoljstva. Termini bodo kmalu objavljeni na spletnih straneh občine Bovec, Kobarid, Tolmin in Turistične zveze Gornjega Posočja (TZGP).

 
Vabljeni torej v dolino, kjer resnično delajo na tem, da smaragdna reka taka tudi ostane!

 

Vse dodatne informacije o akciji dobite pri koordinatorjih Očistimo Posočje 2011:

OBČINA BOVEC

Filip Horvat 
T: 031 628 794
E: filip horvat @ocistimo.si
www.obcina.bovec.si
 
Nataša Bartol
T: 041 938 484
E: bartol.natasa@gmail.com
www.obcina.bovec.si
 
OBČINA KOBARID
Janko Volarič
T: 041 728 613
E: janko.volaric@ocistimo.si
www.kobarid.si

 

OBČINA TOLMIN in koordinatorka za Turistično zvezo Gornjega Posočja
Barbara Podpečan Jesenšek
T: 051 352 357
E: barbara.jesensek@gmail.com
www.dolina-soce.com