Avtor: Polonca Štritof, dne 14. september 2012, 18:09

Društvo Ekologi brez meja je včeraj, 23. novembra, za projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! prejelo nacionalno strokovno nagrado PRIZMA, ki jo podeljuje Slovensko društvo za odnose z javnostmi za komunikacijsko odličnost izvedenih programov v javnem-neprofitnem sektorju.

 

Tokratna žirija PRSS je nagrado PRIZMA za projekt OSVED! pospremila z naslednjo obrazložitvijo:
Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! si zares zasluži naziv odlično uspele celovite družbene akcije, saj je uspel aktivirati Slovence, ki so v enem samem dnevu množično čistili divja odlagališča. Če nisi bil tam, nisi bil IN, bi lahko rekli. Takšno ozaveščenost in vključitev lahko pripišemo odlično zastavljeni komunikacijski strategiji, ki je imela v samem začetku priprav jasno navedene projektne in komunikacijske cilje ter dobro opredeljene ciljne javnosti. Celovitost se kaže tudi v raznolikosti sekundarnih sporočil ter izjemno bogatem naboru kanalov komuniciranja. Projekt je ob svojem zaključku postal dober zgled za bodoče javne kampanje. Ustvaril je izjemen socialni in emotivni kapital in le upamo lahko, da bo v prihodnosti mogoče na njem še graditi.



Nagrada je plod trdega dela in velike požrtvovalnosti prostovoljcev v projektu iz vrst ožje vodstvene skupine in tistih na lokalni ravni, nepogrešljivo pa je bilo tudi sodelovanje s partnersko agencijo Pristop. Učinkovite komunikacije ni brez dobrega načrta, jasnih sporočil in odličnih komunikatorjev – tega se zavedamo tudi v društvu Ekologi brez meja in se bomo še naprej in še bolj trudili, da bo glas civilne družbe slišan. 



Nismo zaspali, prav nasprotno – prav zdaj se pripravljamo na razvoj registra divjih odlagališč, na svetovno smetovno akcijo World Cleanup 2012, najaktualnejša zadeva pa je zagotovo projekt Vrečka na vrečko.


Tudi podelitev nagrad PRSS namreč ni minila čisto brez njega – na oder je nenapovedano poleg vodje komuniciranja pri Ekologih brez meja Polonce Štritof prikorakal še BAGFOOT. To bitje sta v začetku novembra prva opazila Katarina Mrvar in Luka Mancini iz oblikovalskega studia Lukatarina, sicer partnerja projekta Vrečka na vrečko.

 

Komunikacija s 'plastičnim' bitjem je otežena, saj človeškega govora ni vešč, tako da njegovih ciljev ne poznamo. Luka in Katarina pa sta nam še zaupala, da BAGFOOT zagotovo pismen je, saj ima celo svoj Facebook profil.

Kaj je njegov namen in kako se bo komunikacija z njim in partnerji projekta Vrečka na vrečko razvijala naprej, izveste najkasneje v soboto, 27. novembra na zaključni prireditvi projekta Vrečka na vrečko na Kongresnem trgu v Ljubljani točno opoldne.

Društvo Ekologi brez meja, vizualni umetnik The Miha Artnak, ekološko društvo Eco Vitae in oblikovalski studio Lukatarina obljubljamo veliko eko-umetniške sinergije.

Dodatne informacije 

Polonca Štritof, Urša Dolinšek
Ekologi brez meja, Vodja projekta Vrečka na vrečko  
T: 051 628 225 T: 041 837 216
E: polonca.stritof@ocistimo.si E: ursa.dolinsek@ocistimo.si
www.ekologibrezmeja.si


Projekt Vrečka na vrečko podpirajo:
GEM, Europlakat, Dinos, LPT, BTC City, Studio 12, EKO ŠOU, Fotokopirnica Drago, Pro Commerce d.o.o., Mercator, Mestna občina Ljubljana