Objavljeno dne 28. september 2012, 09:09

V društvu Ekologi brez meja letošnjo jesen ponovno organiziramo vseslovensko akcijo z nazivom »Star papir za novo upanje 2012«, v kateri bodo vrtci, osnovne in srednje šole, podjetja, javne organizacije in vsi posamezniki zbirali star papir. Podjetje Dinos jim bo en dan v novembru brezplačno zagotovilo zabojnik in prevoz zbranega papirja. Sredstva od zbranega papirja bodo v celoti namenjena v dobrodelne namene; prejemnika sredstev bodo izbrali otroci in mladina preko natečaja. V sklopu akcije želimo organizatorji povezati varstvo okolja in dobrodelnost, poleg tega pa bomo v oktobru in novembru organizirali tudi delavnice ter skupaj z umetniki postavili papirnato umetnino. Akciji so se kot ambasadorji pridružili tudi plesalci skupine The Artifex.

 

 

Pomagamo lahko vsi!

Akcija zbiranja starega papirja bo po različnih krajih v Sloveniji potekala v mesecu novembru 2012. K zbiranju papirja vabimo vse vrtce, osnovne in srednje šole, fakultete, zavode, podjetja in javne organizacije, ki imajo namen pospraviti nakopičen star papir oziroma čistiti svoje arhive, da se čim prej prijavijo na akcijo. Prijave na akcijo potekajo preko spletne prijave za izobraževalne ustanove ter podjetja in javne organizacije, in sicer vse do 15. oktobra. Papir bodo lahko v mesecu novembru na enotah Dinosa ali zbirnih točkah v njihovem kraju oddali tudi posamezniki, prijava zanje pa ni potrebna.

 

 

Oddaja papirja

Podjetje za zbiranje, posredovanje, prevoz in predelavo odpadkov Dinos bo vsem ustanovam, ki bodo zbrale več kot 800 kg papirja, v mesecu novembru za en dan na dogovorjeno lokacijo pripeljalo in odpeljalo zabojnik za zbiranje starega papirja. Organizacije, ki jim ne uspe zbrati 800 kg papirja, imajo možnost, da ga na enoto Dinosa dostavijo same ali pa se povežejo z eno izmed ustanov, ki bodo novembra imele svojo zbirno točko v njihovi bližini. Organizatorji akcije pa imajo namen v mesecu novembru po večjih krajih po državi organizirati tudi krožne vožnje pobiranja papirja po prijavljenih podjetjih, ki ne bodo zbrala dovolj količin papirja, da bi jih Dinos dostavil zabojnik. Prav tako je zagotovljen razrez pomembnih dokumentov, in sicer na enotah podjetja Dinos v Ljubljani in Celju.

Lokacije zbirnih točk za zabojnike in naraščajočo količino starega papirja bo mogoče po zaključenih prijavah spremljati preko zemljevida na spletni strani projekta.

LOGO_SPZNU_2012

 

Zbrana sredstva bodo šla v prave roke

Sredstva, ki bodo zbrana s pomočjo starega papirja, bodo tudi letos šla v dobrodelne namene. Želimo si, da bi akcija čim bolj pritegnila mladino, zato smo odločitev, komu ponuditi pomoč v Sloveniji, prepustili njim. V ta namen je v sklopu akcije zbiranja starega papirja organiziran nagradni natečaj za najboljši predlog. Mladina iz prijavljenih vzgojno-izobraževalnih ustanov bo ob prijavi na akcijo posredovala svoje ideje organizatorjem, nato pa bo komisija, ki jo sestavljajo Petra Matos, predsednica društva Ekologi brez meja, Kristijan Mlinar, član uprave podjetja Dinos in ambasadorji projekta plesna skupina The Artifex, izbrala predlog, ki bo finančno podprt. Za transparentnost finančnih transakcij in poročila o porabi in nakazilih sredstev bo poskrbelo društvo Ekologi brez meja.

 

Po mnenju vodje projekta Urše Dolinšek bo akcija »Star papir za novo upanje« posebna iz več razlogov: potekala bo na nacionalnem nivoju, otroke in mladostnike bo ozaveščala o pomembnosti varovanja okolja, hkrati pa spodbujala njihov čut za dobro in skrb za soljudi tako blizu kot daleč od sebe. Poleg tega imajo pri akciji izredno priložnost tudi podjetja in organizacije, ki lahko s sodelovanjem izkažejo svojo družbeno-okoljsko in etično odgovornost.

 

Dogodki v okviru projekta

V okviru projekta letos poleg zbiranja papirja in natečaja zbiranja predloga v oktobru in novembru pripravljamo tudi delavnice izdelovanja iz papirja in umetniško atrakcijo. Med drugim bomo prisotni na sejmu Narava-zdravje med 11. in 14. oktobrom 2012 in na Študentski areni med 23. in 25. oktobrom na Gospodarskem razstavišču. Več o dogodkih bo znano v prihodnjih dneh, zato spremljate našo spletno stran in nam sledite na Facebooku.

 

Star papir za novo upanje 2011

Akcijo Star papir za novo upanje smo prvič izvedeli leta 2011, v njej je sodelovalo 214 vzgojno-izobraževalnih ustanov, kolektivi 140 slovenskih podjetij in javnih organizacij ter številni posamezniki po vseh krajih Slovenije. Zbranih je bilo kar 393 ton starega papirja in na ta način v dobrodelne namene podarjenih 30.000 EUR. Več o rezultatih prve akcije si lahko pogledate tu in tu.

 

 

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na:

E: starpapir@ocistimo.si

T: 040 255 433

W: http://ebm.si/p/star-papir2012/

); ; .'''+x[0]+'>');

.