Objavljeno dne 5. december 2012, 10:12

Ljubljana, 9. november 2012 – Ob začetku novembrske dobrodelne okoljevarstvene akcije zbiranja starega papirja Star papir za novo upanje 2012 so Ekologi brez meja danes v ljubljanskem Cityparku razglasili prejemnika sredstev od zbranega papirja – to je Humanitarno društvo Adra Slovenija s projektom Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki. V sklopu dogodka je potekala otvoritev razstave Beseda mine - papir ostane oblikovalskega studia Lukatarina, na odru so se zvrstili nastopi skupin The Artifex in Da Kru, Trkaja, Adam Velića, Erika in GIS Muzikavive ter delavnica izdelovanja papirnate verige, pri čemer je Citypark za vsak dodan obroček s strani obiskovalcev v sklad za donacije prispeval 10 centov.

 

Po besedah vodje projekta Urše Dolinšek je na akcijo zbiranja starega papirja prijavljenih 110 vzgojno-izobraževalnih ustanov ter 142 podjetij in javnih organizacij: “Vse prijavljene ustanove so označene na spletnem zemljevidu, kjer so vpisani tudi datumi dostave in odvoza zabojnika za papir. Vse te lokacije so poleg Dinosovih enot tudi javne zbirne točke, kamor lahko star papir dostavijo občani ali manjše ustanove, ki sami ne bodo imeli dovolj papirja za svoj zabojnik.”

 

Znan je prejemnik sredstev od zbranega papirja

Da bi akcija čim bolj pritegnila mlade, so organizatorji odločitev, komu ponuditi pomoč v Sloveniji, tudi letos prepustili njim. V ta namen je v sklopu projekta organiziran nagradni natečaj za najboljši predlog, pri katerem lahko sodelujejo vse prijavljene izobraževalne ustanove.

 

Komisija, ki jo sestavljajo Petra Matos, predsednica Društva Ekologi brez meja, Kristijan Mlinar, član uprave podjetja Dinos, in Žiga Mlakar, član plesne skupine The Artifex, je izmed 21 prispelih idej izbrala Humanitarno društvo Adra Slovenija, ki denar namenja projektu Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki. Slednji zbira denar za šolske sklade tistih slovenskih šol, ki jih obiskuje največ otrok iz socialno ogroženih družin in za počitnice otrok iz socialno ogroženih družin, družin, v katerih je vladalo nasilje, otrok iz materinskih domov, varnih hiš in mladinskih domov.

 

Predsednica Humanitarnega društva Adra Slovenija, Maja Ahac, je na otvoritvenem dogodku v Cityparku povedala:»V društvu smo zelo veseli in počaščeni, da smo bili izbrani kot prejemniki sredstev akcije Star papir za novo upanje 2012. V Adri verjamemo, da ima vsak otrok pravico, da se navduši nad novimi znanji – to pa je najlažje doseči v sproščenem vzdušju šole v naravi in taborov. Grozno je, da toliko otrok ostane doma, ker jim starši udeležbe zaradi pomanjkanja sredstev ne morejo omogočiti, zato je ta donacija zanje še kako dragocena.«

 

Za obilico zabave so ob zagonu akcije poskrbeli različni glasbeni in plesni nastopi

Rokovsko obarvana glasba skupine Žvali, ki deluje pod okriljem GIS Muzikaviva, je za začetek dobro ogrela obiskovalce. S pesmijo Vse živo je nadaljeval Trkaj, nato pa so oder zavzeli ambasadorji projekta - plesalci skupine The Artifex, ki so pesem Svet je moj v izvedbiTrkaja in Erika zanimivo popestrili. Nastopil je tudi Adam Velić s svežim komadom Skor sem padu, za konec pa je skupina Da Kru izvedla še pesem Naj se svet ustav.

Nastop skupine The Artifex, Trkaja in Erika (Foto: Katja Uran) 

 

Vsak člen papirnate verige je dodal še 10 centov

V okviru prireditve so prostovoljci Društva Ekologi brez meja in GIS Muzikaviva izdelovali dolgo papirnato verigo, pri kateri so lahko sodelovali obiskovalci centra in s tem tudi sami prispevali za dober namen, saj je Citypark za vsak izdelan obroček v sklad za donacije prispeval 10 centov. Nastala je 360 metrov dolga veriga, vsak meter pa je sestavljalo 10 obročkov, kar pomeni, da so prostovoljci na ta način projektu Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki namenili 360 evrov.

Izdelovanje papirnate verige (Foto: Katja Uran)

 

Poučna papirnata razstava "Beseda mine - papir ostane" bo na ogled še 14 dni

Katarina Mrvar in Luka Mancini iz oblikovalskega studia Lukatarina sta se tudi tokrat pridružila organizatorjem projekta in ustvarila papirnato razstavo, ki sta jo poimenovala Beseda mine - papir ostane. Takole sta jo opisala: “V času prednovoletne nakupovalne mrzlica se je v eni izmed ulic znotraj Cityparka pojavil papirnati kolos, ki vztrajno križa pot naključnim nakupovalcem. Na prvi pogled se zdi, da papirnati zidovi zamejujejo pogled, a je ravno nasprotno. Opazovalcem namreč s konkretnimi dejstvi o predelavi in ponovni uporabi papirja odpirajo nova znanja. In medtem ko še včeraj na papir zapisane besede že danes niso več aktualne ter govorjenje o problemih pogosto hromo potihne, papir ostaja in kroži. Za nas in za tiste za nami.”

raztavaRazstava Beseda mine - papir ostane (Foto: Katja Uran)

 

Razstava bo pred glavnim vhodom v Citypark na ogled še 14 dni.

 

Kaj nastaja iz papirja, ki je bil zbran v lanskoletni akciji Star papir za novo upanje, si lahko ogledate tu.

 

Več fotografij: 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.432318020150186.92304.105187989529859&type=1 

(Foto: Lukatarina in Katja Uran)

); ; .'''+x[0]+'>');

.