Objavljeno dne 10. february 2013, 22:02

Vseslovenska jesenska akcija Ekologov brez meja Star papir za novo upanje 2012, v kateri smo prebivalci Slovenije zbrali 193 ton starega papirja in na ta način Humanitarnemu društvu Adra Slovenija za projekt Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki podarili 10.000 EUR, je končana. V mesecu novembru 2012 so mladi iz 112 vzgojno-izobraževalnih ustanov, kolektivi 146 slovenskih podjetij in javnih organizacij ter številni posamezniki zbirali star papir, v nadaljnjo predelavo pa ga je prevzelo podjetje Dinos. Organizatorji projekta pa pozivajo vse ustanove kot tudi posameznike, da lahko tudi tekom celotnega leta 2013 na vse lokacije podjetja Dinos še naprej dostavljajo star papir za nova upanja.

 

Društvo Ekologi brez meja je letošnjo jesen ponovno organiziralo vseslovensko dobrodelno okoljevarstveno akcijo zbiranja starega papirja – Star papir za novo upanje 2012, katere namen je, da lahko vsak prebivalec Slovenije doda svoj list k boljšemu svetu. Akcija je bila prvič izvedena leta 2011 in v Sloveniji je bila dobro sprejeta, tako je bilo tudi tokrat. V mesecu novembru 2012 so mladi iz 112 vzgojno-izobraževalnih ustanov, kolektivi 146 slovenskih podjetij in javnih organizacij ter številni posamezniki zbirali star papir, v nadaljnjo predelavo pa ga je prevzelo podjetje Dinos. Zbrali smo 193 ton starega papirja v vrednosti 10.000 EUR,ki smo jih podarili Humanitarnemu društvu Adra Slovenija, ki denar namenja projektu Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki. Društvo Adra Slovenija je bilo izbrano v nagradnem natečaju Komu nameniti sredstva od zbranega papirja, ki smo ga organizirali v sklopu projekta Star papir za novo upanje 2012. Društvo Adra Slovenija zbira denar za šolske sklade tistih slovenskih šol, ki jih obiskuje največ otrok iz socialno ogroženih družin, otrok, ki izhajajo iz družin, v katerih je vladalo nasilje, otrok iz materinskih domov, varnih hiš in mladinskih domov ter namenja denar tudi za počitnice otrok iz socialno ogroženih družin.

Vodja_projekta_Star_papir_za_novo_upanje_2012_Foto_KatjaUran Otvoritveni dogodek Star papir za Novo upanje 2012 (foto: Katja Uran)

Ob otvoritvenem dogodku projekta Star papir za novo upanje 2012 v ljubljanskem Cityparku so obiskovalci izdelovali ogromno papirnato verigo, gostitelj dogodka pa je v sklad projekta Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki za vsak izdelan obroček papirnate verige podaril 10 centov. Nastala je 360 metrov dolga veriga, vsak meter je sestavljalo 10 obročkov, ki so projektu Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki prinesli dodatnih 360 EUR.

 

Poleg tega smo podelili še nekaj drugih nagrad. Izobraževalna ustanova, ki je letos zbrala največ starega papirja na število učencev, je postal Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, kjer je 15 učencev zbralo 2200 kg starega papirja, torej vsak posameznik okoli 146 kg papirja. Za svoj trud so si več kot zaslužili nastop plesne skupine The Artifex, ki jim bo popestril enega izmed njihovih dogodkov spomladi 2013.

Razstava_Beseda_mine_-_papir_ostane._Na_fotografiji_z_leve_proti_desni_Kristjan_Mlinar_Ura_Dolinek_in_dvojica_iz_oblikovalskega_studia_Lukatarina Razstava Beseda mine – papir ostane (foto: Katja Uran)

Dogodek predaje bona in s tem zaključek projekta Star papir za novo upanje 2012 pa so s plesnim in pevskim nastopom popestrili otroci iz Zasebnega vrtca Račka iz Kopra, ki so tudi predlagali društvo Adra Slovenija v natečaju, prav tako pa so bili pridni pri zbiranju starega papirja, saj so zbrali kar 1420 kg papirja in tako v skupni razvrstitvi izobraževalnih ustanov pristali na odličnem drugem mestu – za svoj trud so si zaslužili posebne zvezke.

 Posebna nagrada je pripadla Slovenskim tabornikom v Italiji - Rod modrega vala Trst – Gorica, saj so se kot organizacija z vsem srcem priključili akciji zbiranja starega papirja in na lokacije Dinosa v mesecu novembru sami dostavili kar 5230 kg starega papirja. Za nagrado so si prislužili izlet v Krško, kjer si bodo ogledali papirnico Vipap Videm Krško, popoldne pa se bodo zabavali v njeni okolici.

Predaja_bona_SPZNU12_2 Predaja bona (foto: Katja Uran)

Zbiranje papirja tekom celega leta 2013

Organizatorji projekta pozivajo vse ustanove kot tudi posameznike, da lahko tekom celotnega leta 2013 na vse lokacije podjetja Dinos (poslovalnice in delovni čas) še naprej dostavljajo star papir in ga namenijo Društvu Ekologi brez meja, ki bo poskrbelo, da bodo sredstva od zbranega papirja prišla v prave roke.

 

Mesečno bodo sredstva razdeljena na tri dele:

-v sklad projekta Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki v organizaciji Humanitarnega društva Adra Slovenija, ki je prejelo sredstva od papirja v izvedbi akcije Star papir za novo upanje 2012,

-v sklad Društva Ela, ki je prejel sredstva od papirja v izvedbi akcije Star papir za novo upanje 2011 in s tem zgradilo šolo, sedaj pa potrebujejo sredstva za obratovanje šole, predvsem za malico za tamkajšnje otroke,

-v sklad delovanja Društva Ekologi brez meja.

 

Pri Društvu Ekologi brez meja pa razmišljamo tudi o novih načinih, ki bi približali zbiranje papirja tako šolam kot podjetjem in omogočili z zbranim denarjem od prodanega papirja podporo še več dobrim projektom. Ko bo znanega kaj več, vas o tem seveda pravočasno obvestimo.

 

Vsak list šteje! Hvala!

 

Piše: Urša Dolinšek

 

 

Več informacij o projektu:

Spletna stran Star papir za novo upanje 2012

Gradivo za medije

Fotografije iz otvoritvenega dogodka (foto: Katja Uran)

Fotografije iz zaključnega dogodka - predaja donacije (foto: Katja Uran)