Objavila ZWE in Erika Oblak, dne 1. july 2015, 12:07

Številni aktivisti, strokovnjaki in podporniki evropske Zero Waste mreže so se med 5. in 7. junijem 2015 zbrali na tridnevnem srečanju v Sofiji (Bolgarija) in razpravljali ter načrtovali svoje strategije. Srečanje je gostila organizacija Za Zemiata, članica mreže Zero Waste Europe.

ministrica sofija

Ivelina Vasileva, bolgarska ministrica za okolje in vode (foto: Zero Waste Europe)

V petek je Zero Waste konferenco s svojim nagovorom pričela Ivelina Vasileva, bolgarska ministrica za okolje in vode. Sledilo je odlično predavanje Enza Favoina, predsednika Strokovnega odbora Zero Waste Europe, ki je med drugim dejal: »Nikoli ne smemo pristati na idejo, da bi lahko obstajalo karkoli, česar ne moremo ponovno uporabiti ali reciklirati.«

Joan Marc Simon, direktor Zero Waste Europe, je v svojem govoru poudaril: »Pri Zero Waste gre za to, da postavljamo prava vprašanja. Ne sprašujemo se ali je sežiganje boljše od odlaganja, pač pa kako podpreti ponovno uporabo, recikliranje in preoblikovanje.«

Petkovo popoldne se je nadaljevalo s predstavitvami regionalnih Zero Waste skupin, med drugim Erike Oblak iz Zero Waste Slovenija, ki je predstavila primer Ljubljane, prve evropske Zero Waste prestolnice. Marco Mattiello je govoril o uspehih Zero Waste strategije v Contarini (Italija), najboljši evropski regiji in orisal primer njihove prakse in njihove izkušnje.

V nizu kratkih predstavitev so udeleženci konference poslušali različne zgodbe različnih akcij in kampanj ter njihove uspehe in prednosti. Camille Duran iz organizacije Green White Space je poudaril ekonomski okvir Zero Waste kot dela širše globalne ideje »ekonomije souporabe«. Dimo Stefanov je predstavil izzive nastajanja Zero Waste kompostarne v Bolgariji. Delphine Lévi je v imenu Zero Waste France govorila o neverjetno hitri rasti njihovih dejavnosti, o tem, kako se je Zero Waste vkoreninil v Franciji, ter o številnih prednostih, ki jih to lahko prinese državi.

zero-waste-group-foto

Udeleženci srečanja (foto: Zero Waste Europe)

Victor Mitjans iz Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable (Barcelona), je predstavil uporabo depozitnih shem za reciklabilne materiale ter finančne spodbude za predelavo embalaže za enkratno uporabo. Predstavil je idejo, da bi takšne sheme morali razširiti tudi na druge odpadkovne tokove, vključno z dragocenimi kovinami, ter na druga onesnaževala. Csilla Urban, iz madžarske organizacije Humusz je predstavila njihove pretekle dogodke in načrte za Zero Waste na Madžarskem. V naslednji predstavitvi je Irena Sabewa predstavila shemo skupnostnega kompostiranja v Sofiji, ki so jo poimenovali »živeti skupaj«.

Predstavitve je zaključil Ilian Iliev iz bolgarske organizacije Center za okolje in trajnostni razvoj in povezal številne ključne vidike Zero Waste gibanja v Bolgariji. Od mnogih projektov skupnosti, ki se ukvarjajo z ločenim zbiranjem, do nizkega osveščenja in zakaj nasprotujejo projektom gradnje sežigalnic. Njegove zaključne besede so bile jasno usmerjene v izzive, ki jih Zero Waste projektom prinaša sodelovanje z različnimi deležniki. Po njegovem mnenju se lahko Bolgarija premakne navzgor po hierarhiji ravnanja z odpadki le s pomočjo jasne usmeritve in delom s temi deležniki.

skupine sofija

Delovne skupine (foto: Zero Waste Europe)

V soboto so člani Zero Waste Europe mreže razpravljali o prioritetah njihovega delovanja v prihodnjih letih ter o strategiji nadaljnje rasti ter razvoja Zero Waste mest po vsej Evropi. Zadnji dan srečanja je bil namenjen povzetku predstavljenih idej ter administrativnim nalogam letnega srečanja mreže.

V zaključnem delu srečanja je Mariel Vilella, pomočnica direktorja, osvetlila delovanje Zero Waste mreže na globalnem nivoju ter delovanje partnerske organizacije Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA).

Med samim srečanjem so si udeleženci izmenjali na stotine izkušenj, razpravljali o različnih taktikah, razvijali različne strategije ter gradili osnove za še intenzivnejše delo in koordinacijo na evropski ravni. Številne zgodbe o uspehu in izzivi, s katerimi se soočajo posamezne skupine, so navduševale celotno mrežo in gibanju vlile dodatno energijo.

Piše Zero Waste Europe: Inspiring and powerful Zero Waste Gathering in Sofia

Prevod: Erika Oblak