Avtor: Katja Sreš, dne 12. january 2016, 08:01

Pod črto je neodvisen in neprofiten medij za preiskovalno in podatkovno novinarstvo ter poglobljene zgodbe. Dosje ‘Varstvo okolja’, kjer v prispevkih sistematično analizirajo okoljska vprašanja v državi, so konec leta s ščepcem naše pomoči razširili s članki na temo odlagališč odpadkov.

 

V prvem članku z naslovom ‘Divja odlagališča z nevarnimi odpadki ogrožajo okolje, država se nanje požvižga’ novinarka Tanja Pirnat preverja stanje 133 slovenskih divjih odlagališč, ki predstavljajo največjo nevarnost za okolje. Osnova za raziskovanje je bil naš register divjih odlagališč, ki je nastal kot rezultat akcij Očistimo Slovenijo in vsebuje več kot 13.000 divjih odlagališč.

 

brestanica

Odlagališče odpadkov v Brestanici (foto: arhiv EBM)

 

V uredništvu Pod črto so na podlagi dvomesečne raziskave stopili v stik z občinami, občinskimi in medobčinskimi inšpektorati ter inšpektoratom RS za okolje in prostor ter preverili trenutno stanje divjih odlagališč, ki so rangirana kot najbolj problematična. Pri tem so prišli do skrb vzbujajoče ugotovitve, da je bilo od leta 2010 do danes uspešno saniranih le 40 % teh odlagališč. V prispevku odgovarjajo tudi na vprašanje, zakaj odlagališča ostajajo neočiščena, kdo naj bi bil odgovoren za njih in kakšne so možne rešitve za zmanjšanje števila divjih odlagališč.

 

V članku ‘Kako učinkovita je pri ravnanju z odpadki vaša občina’ pa je Tanja Pirnat preverila količine odloženih, nerecikliranih odpadkov po posameznih občinah in zakaj prihaja do razlik med njimi.

 

Vabljeni k branju obeh prispevkov in podpori portala Pod črto

 

Piše: Katja Sreš