Avtor: Erika Oblak, dne 25. february 2016, 12:02

V organizaciji društva Zelena akcija iz Zagreba ter komunalnega podjetja PRE-KOM iz Preloga, je prvih sedem hrvaških občin 24. februarja 2016 podpisalo Zero Waste načrte. Gre za že danes najuspešnejše občine na področju ravnanja z odpadki, ki so se zavezale do leta 2020 doseči ambiciozen cilj 70 % ločenega zbiranja.

 

HR1

Slaven Dobrović, hrvaški minister za varstvo okolja in narave (foto: Zelena akcija)

 

Na konferenci so sodelovali Slaven Dobrović, minister za varstvo okolja in narave ter njegova namestnica Lidija Runko Lutteberger, Sven Muller, direktor Sklada za varstvo okolja in energetsko učinkovitost, namestnica ministra za podjetništvo in obrt, župani, komunalna podjetja ter Erika Oblak, predstavnica Zero Waste Europe. Na konferenci je sodelovalo 18 okoljevarstvenih organizacij koalicije Zero Waste Hrvatska, ki se zavzema za vzpostavitev trajnostnega in pravičnega sistema ravnanja z odpadki. Po konferenci so se organizacije sestale z namestnico ministra za okolje, ga. Luttenberger in razpravljale o sistemu ravnanja z odpadki na Hrvaškem.

 

Sedem občin v spodnjem Medžimurju (mesto Prelog in občine Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava in Kotoriba), ki majo skupaj nekaj več kot 25.000 prebivalcev, je lani ločeno zbralo in samostojno obdelalo 50 % komunalnih odpadkov. Zelena akcija je občinam lani pripravila priporočila za razvoj sistema ravnanja z odpadki in glede na to, da so na tem področju najuspešnejše na Hrvaškem, je bil naslednji logični korak ta, da se pridružijo mednarodni Zero Waste strategiji.

 

Siniša Radiković, direktor komunalnega podjetja PRE-KOM pravi: „Želja naših občin je, da s sprejemom tega načrta in priporočili Zelene akcije, do leta 2020 ločeno zberemo in obdelamo 70% koristnih odpadkov ter odložimo zgolj 50 kg ostankov na prebivalca letno, kar je na ravni najboljših mest in občin na svetu.“

 

Slaven Dobrović, minister za vartsvo okolja in narave, je poudaril: „Zahvaljujem se vam, ker olajšujete našo nalogo spremeniti politiko ravnanja na področju odpadkov v Hrvaški Republiki. Dosedanja politika je bila usmerjena v mešanje in sežiganje odpadkov in hvala, ker ste pokazali, da je možno tudi drugače.“

 

Za spremljanje izpolnjevanja dogovorjenih ciljev, je bil ustanovljen Svet za ravnanje z odpadki spodnjega Medžimurja, ki bo skupaj z društvom Zelena akcija in Zero Waste Europe spremljal njihov napredek in svetoval pri uvajanju ukrepov preprečevanja, ponovne uporabe in recikliranja odpadkov.

 

Glavno sporočilo popoldanskega srečanja okoljskih nevladnih organizacij z namestnico ministra za okolje je bilo, naj ministrstvo naredi dolgo pričakovane in nujne spremembe ravnanja z odpadki in sistem usmeri stran od sežiganja mešanih odpadkov, k preprečevanju, ponovni uporabi in ločenemu zbiranju ter recikliranju po vzoru Preloga in ostalega dela spodnjega Medžimurja. Namestnica je izrazila jasno stališče, da bo ministrstvo naredilo vse za to, da se sistem ravnanja z odpadki na Hrvaškem spremeni v dobrobit prebivalcev in okolja, pri čemer bodo okoljske nevladne organizacije imele pomembno vlogo.

 

HR2

Popoldansko srečanje ministrstva in NVO (foto: Zelena akcija)

 

Podobno stališče je na konferenci izrazil minister Dobrović: „Problem Hrvaške je velik in zato pozdravljam okoljske organizacije, ki aktivno promovirajo koncept Zero Waste. Vsi imamo skupno nalogo in čeprav je bilo do sedaj drugače, bomo od danes dalje probleme reševali za skupno mizo, kjer se bodo obravnavali vsi predlogi.“

 

V društvu Zelena akcija so prepričani, da bo mesto Prelog s pomočjo predlaganih ukrepov doseglo ambiciozne cilje za leto 2020. Upajo še, da se bodo druge lokalne skupnosti, ob pomoči in podpori ministrstva ter sklada za varstvo okolja, odločile slediti vzoru Preloga ter tako prebivalcem zagotovile takšne sisteme ravnanja z odpadki, ki bodo v skladu z njihovimi potrebami in v skladu z varstvom okolja.

 

Povzeto po sporočilu za medije društva Zelena akcija.

 

Piše: Erika Oblak