Avtor: Urša Zgojznik, dne 11. april 2016, 17:04

10. in 11. marca 2016 se je v Sloveniji mudil evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella. Gre za zelo visok politični obisk, saj je Evropska komisija izvršno telo Evropske unije, katere člani smo tudi mi. Evropska komisija oblikuje evropsko zakonodajo, ki jo potem države članice morajo, ali pa je to priporočljivo, prenesti v svoj pravni red.

 

Pri tem vse prevečkrat menimo, da nimamo nobenega vpliva na to, kako bodo začrtane naše poti v prihodnje in da smo le izvajalci, tudi praksa kaže, da se Slovenci zelo malo ali pa sploh ne vključujemo v postopke oblikovanja strategij, ko je za to še čas.

 

Obisk je bil visok, pomembni pa so tudi razlogi za obisk.

 

Bistveno je bilo sodelovanje na Otvoritveni slovesnosti v Ljubljani - Zeleni prestolnici Evrope 2016. Ljubljana je prva zelena prestolnica v osrednji in jugovzhodni Evropi, je pa tudi prva Zero Waste prestolnica Evrope. Oboje nalaga mestu in Sloveniji dodatno odgovornost za predajo zelene štafete okoliškim državam.

 

vella1

Otvoritvena slovesnost Zelene prestolnice 2016 (foto: Urša Zgojznik)

 

Pred tem smo se na Dialogu z državljani z gospodom Vello in evropsko komisarko za promet, Violeto Bulc, pogovarjali tudi mi. Ena od njegovih sogovornic je bila Erika Oblak. Osrednja tema pogovora je bilo krožno gospodarstvo, podlaga za to pa sveženj ukrepov, s katerimi želi Evropska komisija spodbuditi prehod Evrope v gospodarstvo s trajnostno rabo virov. Slovenija se tudi na tem področju počasi prebuja - upamo, da spet ne prepočasi.

 

vella2

Erika Oblak in Karmenu Vella (foto: Taja Košir Popovič)

 

vella3

Sogovorniki Dialoga z državljani - z leve: Erika Oblak, Karmenu Vella, Violeta Bulc, Aleš Dolenc - direktor podjetja M Sora, moderator Sekumady Conde (foto; Taja Košir Popovič)

 

Naslednji dan je komisar Vella, skupaj z ministrico za okolje Ireno Majcen, obiskal Komunalno podjetje in trgovino Depo na Vrhniki in se nad prakso Vrhnike, ki je tudi sicer slovenska velesila na področju ravnanja z odpadki, povsem navdušil.

 

vella4

Obisk komisarja v trgovini Depo (foto: Komunalno podjetje Vrhnika)

 

Piše: Urša Zgojznik