Avtor: Helena Nieboer, dne 11. april 2017, 19:04

Izkoristimo Dan Zemlje, ki se po vsem svetu praznuje 22.aprila, da skupaj krepimo zavest o pomenu varovanja okolja in izkažimo hvaležnost našemu planetu! Že 193 držav sveta se na ta dan udeležuje različnih dogodkov – zborovanj, konferenc in vrste različnih iniciativ. Tudi vi in vaše podjetje lahko aktivno sodelujete! Obeležite Dan Zemlje tako, da skupaj s svojimi zaposlenimi organizirate zabavne, a tudi koristne aktivnosti.

 

8 idej za Dan Zemlje v podjetju

1. Pripravite »tablo zaobljub« - zaposleni bodo na tablo zapisali svoje zaobljube za obdobje enega leta (na primer: ugašal bom luči, ne bom uporabljal plastičnih vrečk, ne bom pil vode iz plastenk… ).

2. Spodbudite zaposlene, da organizirajo vsaj en teden skupne prevoze (seveda pa lahko s to dobro prakso nadaljujete).

3. Organizirajte za zaposlene »izmenjevalnico« in menjajte npr. oblačila ali pa stvari, ki neuporabljene že dolgo časa ležijo doma.

4. 21.april obeležite kot dan brez papirja.

5. Enotedenski trajnostni izziv: npr. kosilo brez odpadkov, brez kavnih lončkov za enkratno uporabo, brez avta …

6. Zberite denar in ga donirajte lokalnemu okoljskemu društvu. Vodstvo podjetja se lahko odloči, da zbranemu znesku doda enako vsoto tudi podjetje.

7. Čistilna akcija – zaposleni čistijo okolico podjetja ali pa druge dele skupnosti, v kateri delujejo. Razdelite zaposlene na skupine in organizirajte tekmovanje – kdo bo zbral več.

8. Selfie izziv – zaposleni naj med delom naredijo selfie, s katerim pokažejo okolju prijazna dejanja (pijejo kavo iz keramičnega lončka, ločujejo odpadke, točijo vodo iz pipe in pijejo iz kozarca…)

 

Vse naštete aktivnosti niso samo koristne za okolje, so tudi zabavne in omogočajo medsebojno spoznavanje in povezovanje zaposlenih. To je pravi team building!

 

dan zemlje v podjetju

(foto: KS Environmental Group)

 

Članek Earth Day ideas for your business prevedla in priredila Helena Nieboer.