Avtor: Maja A. V., dne 9. november 2015, 09:11

Zgodnje torkovo jutro. Pravzaprav je še noč, ko se tri prostovoljke zbujamo v istem stanovanju, v pripravah za pot proti Brdu pri Kranju. Hitimo, da bomo na cilju pred organiziranimi avtobusi, ki pripeljejo udeležence konference o krožnem gospodarstvu.

V megleni temi poberemo še četrtega člana naše dobrovoljne misije. Pot na Brdo poskrbi za inspiracijo in podpira naš namen. Srne ob poti se mirno pasejo in njihovi megleni obrisi se zdijo kot privid. Ta se ponovi, ko prispemo na cilj. Bela pokrajina prekrita z ivjem, dvigajoča se dimnata meglica prebodena s prvimi sončnimi žarki nejasno razkriva bele konje … sanjski prizor, ki je pripet v realnost. In prav tak dan je bil pred nami. Sanje, ki naj postanejo resničnost. Ponekod se to že dogaja.

Predavatelji – pionirji svoje dobe, so prišli predstavit svoje prakse, razmišljanje, filozofijo. Premišljeno (so)delovanje, predvidevanje od zibke do zibke, so smernice za prihodnost človeka na tem planetu. Konec oziroma “smrt” izdelka, je lahko samo nov začetek. In to je bistvo zgodbe, ki smo jo nekoč že poznali in se po njej ravnali. Zdaj se moramo vrniti na to izhodišče, pot do tja, pa zahteva znanje, voljo in pripravljenost vseh. Znanje nam je že na voljo, čas je da strnemo vrste in zavihamo rokave.

 179

Prostovoljci so na konferenci poskrbeli za informiranost vseh udeležencev(foto: Marko Mikulandra)

Glavno sporočilo, ki je prišlo do mene pa je: Dajmo, da se! Je lahko kaj bolj inspirativnega v času, ko na vsakem koraku vpijejo ravno nasprotno. O vtisih sem povprašala nekaj sotrudnikov in jih prilagam, ker povedo vse.

Hvala Ekologom brez meja za odlično idejo in izpeljavo konference in hvala vsem, ki so pripravljeni razumeti in jih podpreti.

 222

Ekipa 17-ih prostovoljcev je bila zadolžena tudi za tehnično brezhibnost konference (foto: Marko Mikulandra)

Tara: “Odlična izkušnja! Na konferenci sem bila prostovoljka. Po dvanajstih letih šolanja imam končno občutek, da sem se nekaj naučila in bila istočasno tudi koristna, lepo občutje, hvala Ekologom brez meja!”

Ivana: “Meni se je zdelo odlično! Lepo je videt, da se tudi na sistemski ravni stvari spreminjajo. Tuji govorci so bli izvrstni, ponudili so konkretne informacije, primere, zgodbe … So se mi pa zdeli nekateri slovenski govorci preveč politični. Dolgi stavki polni lepih besed in zelo malo vsebine …”

 189

Tudi prostovoljci so prisostvovali na predavanjih (foto: Marko Mikulandra)

Neža: “Izjemna izkušnja! Predavatelji, strokovnjaki na svojih pionirskih področjih so večnoma zelo odprti ljudje, pripravljeni na pogovor ob čaju. Vse skupaj pušča občutek upanja, da nam lahko uspe, daje motivacijo, da se lotimo sprememb.”

Lena: “Sporočilo konference je bilo jasno - potrebujemo spremembe v načinu ravnanja z viri in krožno gospodarstvo je sistemski način doseganja teh premikov. Konferenca je bila dobrodošel »push« za razmišljanje o novih pristopih in praksah, ki jih potrebujemo za ustvarjanje sprememb na nivoju gospodarstva, družbe in okolja. Pohvala in zahvala organizatorjem za kvalitetno organizacijo konference, koristne vsebine in zanimive goste. Poleg tega smo imeli dovolj časa in možnosti za pogovore in povezovanje z ljudmi, ki se na kakršen koli način posvečajo ustvarjanju bolj trajnostnega, pravičnejšega in lepšega sveta. Hvala EBM za trud, možnost in navdih!”

Piše: Maja A. V.