Objavljeno dne 3. april 2014, 10:04

Čistilna akcija

»OČISTIMO KOČEVSKO 2014«

5. april 2014



ZAČETEK ČISTILNE AKCIJE

5. april 2014 ob 9. uri zjutraj pridite na vaše zbirno mesto.

 

ZBIRNA MESTA ZA PROSTOVOLJCE:

Kočevje – mesto: Mestna ploščad

KS Stara Cerkev: Dolnje Ložine, Slovenska vas, Stara Cerkev, Koblarji, Konca vas, Gorenje, Mlaka, Breg, Polom, Stari Log, Smuka.

KS Šalka vas: Šalka vas, Željne, Griček pri Željnah, Klinja vas, Spodnji Cvišlerji, Zgornji Cvišlerji, Mačkovec, Koprivnik.

KS Ivan Omerza: Dolga vas – Kobel / gasilski dom, Livold, Mozelj, Črni Potok.

KS Kočevska Reka: Štalcerji, Novi Lazi, Kočevska Reka, Borovec, Morava.

KS Poljanska dolina: Predgrad, Dol, Laze pri Predgradu in Vimolj.

 

Zbirna mesta po vaseh se nahajajo bodisi pri gasilskih domovih, vaških domovih in trgovinah, središčih vasi itd. Točnejše informacije o zbirnem mestu za prostovoljce preberite na plakatih po vaseh in v mestu ali pa se obrnite na predstavnike posamezne Krajevne skupnosti oz. vodje posameznih zbirnih mest.

 

Na zbirnih mestih se bomo razdelili v skupine. Pri vodjih posameznih skupin boste dobili potrebna navodila, osnovne potrebščine ter skupaj z vodjo odšli na mesto čiščenja oz. boste ustrezno usmerjeni (divje odlagališče oz. čiščenje okolice in sprehajalnih poti).

 

 

Predstavniki Krajevnih skupnosti in društva, ki ste bili o tem predčasno obveščeni, prevzamejo material na podjetju Komunala d.o.o. Kočevje od torka, 1.4.2014 do petka, 4.4.2014, med 7.00 in 15.00 uro.

Šolam in drugim vzgojno-izobraževalnim inštitucijam bomo material dostavili v torek ali sredo dopoldan.

Ostali prostovoljci, manjša društva, skupine dobite potreben material - vrečke in rokavice na zbirnih mestih (v vašem kraju).
Zaželeno je, da s seboj prinesete tudi svoje rokavice (močnejše rokavice) in imate s seboj tudi rezervno črno oziroma rumeno vrečko za smeti.

Dodatne vrečke in rokavice bo v času akcije moč dobiti pri dežurni ekipi podjetja Komunala (Saša Kljun T: 031/867 123).

 

OPREMA PROSTOVOLJCEV:

Bodite delovni akciji primerno oblečeni ter obuti v terensko obutev.

S seboj ne pozabite prinesti stekleničke vode ter mobilnega telefona. Če bo močno sonce, imejte s seboj pokrivalo.

 

Odvoz odpadkov iz divjih odlagališč ali onesnaženih območij bo usmerjen na zbirne točke za odpadke od koder bo zbrane odpadke na deponijo odvažalo podjetje Komunala. Odvoz odpadkov iz zbirnih točk za odpadke se ne bo odvijal v soboto, 5.4.2014, temveč od ponedeljka, 7.4.2014 naprej.

Seznam zbirnih točk za odpadke je javno objavljen na spletni strani Občine Kočevje. Lokacije zbirnih točk za odpadke so dogovorjene s Komunalo kot tudi s predstavniki Krajevnih skupnosti. Vodje posameznih zbirnih mest bodo usmerjali odvoz smeti na dogovorjene zbirne točke za odpadke.

Zbirne točke za odpadke so namenjene izključno odpadkom zbranim na čistilni akciji in ne odpadkom iz hiš in gospodinjstev!

 

Za prevoz odpadkov iz divjih odlagališč do zbirnih točk za odpadke bomo potrebovali prikolice, traktorje in druga prevozna sredstva. Vsaka pomoč je dobrodošla.

Predvsem bližnje vasi in druge pozivamo, da po svojih močeh, odvažajo zbrane odpadke direktno v Zbirni center v Mozlju, ki bo v soboto, 5.4.2014 odprt od 9.00 do 13.00 ure.

 

Rumena ali modra vrečka: prazna in čista - neblatna embalaža (plastenke, plastična embalaža, tetrapaki, pločevinke, plastične vrečke ...). Priporočamo, da votlo embalažo stisnete/nanjo stopite, da boste v vrečo spravili več odpadkov.

V to vrečo ne spadajo trda plastika, vedra, polomljene igrače, vrtno pohištvo in drugi pokvarjeni izdelki.

Črna vrečka: vsi ostali odpadki, ki jih ni mogoče zbrati ločeno oz. so preveč umazani (tkanine, stiropor, keramika, kasete, CD-ji, avtomobilsko steklo, plenice).

Zelena vrečka: samo za embalažno steklo. Steklenice in stekleničke živil, pijač, kozmetike in zdravil. Kozarci vloženih živil ter druga steklena embalaža.

V to vrečo ne sodijo ravno steklo, ogledala, laboratorijska oprema, svetila in steklo iz umetnih mas (pleksi)

Rdeča vrečka: samo za baterije, kartuše, tonerje, mobilne telefone, embalažo barv in lakov, embalažo olj, embalažo škropiv in čistil, zdravila, neonske in halogenske sijalke.

V to vrečo ne spadajo azbestne plošče (salonitke)!

 

Prosimo vas, da na zbirni točki, kamor boste odlagali zbrane odpadke, vrečke z odpadki in kosovne odpadke, ločeno razporedite po kupih (rumene vrečke skupaj, črne vrečke skupaj itn.).

 

Akcija se bo predvidoma končala okoli 14. ure, ponekod tudi kasneje.

 

PO AKCIJI:

Vodje zbirnih mest, vodje skupin, predstavnike KS, predstavnike društev in šol naprošam, da po akciji sporočijo količino zbranih smeti ter število prostovoljcev, ki so na akciji sodelovali. Na priloženih zemljevidih označite očiščene lokacije oz. me o teh obvestite (vnos v Register Divjih odlagališč http://register.ocistimo.si/RegisterDivjihOdlagalisc/ ).

 

Čistilne akcije se udeležite na lastno odgovornost!



POMEMBNEJŠE ŠTEVILKE (tudi v prilogi kontaktov):

Za vsa vprašanja povezana z organizacijo in potekom akcije pokličite:

Zavod za gozdove Slovenije, OE Kočevje

Tina Kotnik, vodja projekta »Očistimo Kočevsko 2014«

T: 041 657393

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Za vsa vprašanja povezana z zbirnimi točkami za smeti, odvozom smeti, materialom – vrečke in rokavice…pokličite:

Javno komunalno podjetje Komunala d. o. o. Kočevje

Saša Kljun, vodja ravnanj z odpadki

T: 031 867123 ali 01/893 95 54 in 01/895 03 40

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

Lep pozdrav!

Pripravila:

Tina Kotnik

vodja projekta »Očistimo Kočevsko 2014«

ZGS OE Kočevje

T: 041 657393

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.