Avtor: Katja Polc, dne 5. february 2016, 09:02

Vatavaran (po slovensko okolje) je indijska nevladna okoljska organizacija, ki si prizadeva izboljšati standard ljudi, ki opravljajo delo z odpadki. Organizaciji se je pridružila tudi naša prostovoljka Katja Polc.

V organizaciji skušajo zmanjšati količino odpadkov, poleg tega pa promovirajo recikliranje in okolju prijazne materiale. Katja se trenutno ukvarja s sanitarnimi odpadki, ki so najbolj problematični iz okoljskega in zdravstvenega vidika. Pobiralci smeti v Indiji nimajo nikakršne zaščite in pogosto prihaja do okužb zaradi slabih higienski pogojev (menstrualni vložki, otroške plenice). Higienske razmere bi izboljšala uporaba menstrualne skodelice za ženske, ki predstavlja okolju prijazno in zdravo alternativo komercialnim ženskim vložkom in tamponom.

menstrual-cup

(foto: Belly belly)

Ker je skodelica namenjena za večkratno uporabo (uporaba možna do 10 let!) in potrebuje zgolj osnovno čiščenje z vročo vodo, predstavlja dobro rešitev za ženske v ruralnem okolju. V Indiji ženske iz podeželja nimajo dovolj denarja, da bi si kupile vložke v trgovini in zato uporabljajo stare cunje, zato prihaja do okužb, ki pa bi jih z boljšimi higienskimi pogoji lahko popolnoma odpravili.

Katja se je zato odločila za promocijo skodelic v vasi, kjer trenutno deluje organizacija Vatavaran. Želijo si zbrati sredstva za nakup 80 skodelic in s tem izboljšati higienske razmere ter zmanjšati količine odpadkov. Ena skodelica stane 600 rupij (8 EUR).

Vabljeni k podpori pobude z donacijo: http://vatavaran.ketto.org/vatavaran-greensolutions

Tudi v bolj razvitem delu sveta vse več žensk uporablja menstrualne skodelice, ki jih lahko najdemo že skoraj v vsaki drogeriji. Skodelica je udobna, higienična, preprosta za uporabo in poleg tega ne povzroča odpadkov.