Uporabljamo orodja in zmanjšujemo količine zavržene hrane

Letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov je bil posvečen zavrženi hrani. Ekologi brez meja smo v tem tednu intenzivno preiskušali in uporabljali našo Orodjarno (pripomočke za zmanjševanje količin zavržene hrane) in tako tudi sami uvedli spremembe v naša lastna gospodinjstva. Spoznali smo, da je z uporabo teh orodij res možno zmanjšati količine zavržene hrane. Svoje izkušnje smo zapisali in dokumentirali, da jih podelimo tudi z vami.

 

Nakupovalni listek

 

Prvič po nakupih z lepim nakupovalnim listkom in ne mini koščkom pomečkanega papirja, strganega iz starega zvezka, počečkanega z osnovnošolsko pisavo! Priznam, nakupovalne listke uporabljam redko kdaj. Napišem si ga takrat, kadar se bojim, da bom pozabila kupiti nekaj, kar res nujno potrebujem in ne kot opozorilo naj ne kupujem preveč. Glavni borec proti nakupovanju nepotrebnih stvari, je moja skoraj prazna denarnica. Ko grem po nakupih, si dam v denarnico ravno toliko gotovine, kot jo bom predvidoma potrebovala, kartico pa pustim doma. Enotedenski poskus redne uporabe nakupovalnega listka je pokazal, da je pametno pred odhodom premisliti, kaj bom kuhala, kaj za to potrebujem in pregledam hladilnik, kaj od tega že imam. To ni nobena posebna znanost, se pa splača. Izkazalo se je, da sem prej kljub pomanjkanju denarja stisnila v vrečko (iz blaga, ne plastično) še kakšno stvar, ki je nisem zares potrebovala. Tedenski prihranek ni bil ogromen, če pa znesek pomnožiš s številom tednov v letu, je to že omembe vredna vsota. Torej, če se sprašujete nakupovalni listek DA ali NE, lahko svetujem – nehajte ugibati in ga začnite uporabljati.

 

Helena

 

Nakupovalni listek

Uporabljajmo nakupovalni listek in se ga držimo

 

Tedenski jedilnik

 

Preizkusil sem tedenski jedilnik, ki se ga je bilo kar izziv držati. Odpadkov ni bilo nič manj, sem pa bolj zdravo jedel. Glede na to, da ponavadi kombiniram obrok iz surovin, ki so na voljo, in da zaradi časovne ali energetske stiske kdaj sekam vogale, je v mojem primeru jedilnik najbrž celo kontraproduktiven iz vidika nastalih odpadkov.

 

Jaka

 

Shranjevanje živil in dejanski roki trajanja

 

Vedno se mi je zdelo, da so za vedenje o tem ali je neka hrana še užitna ali ne dovolj vonj, vid in okus. No ja, v primeru preverjanja jajca še sluh (ko poslušaš, če je v njem že trda reč, mogoče piščanček?). Če so to robni primeri, ko je hrano vsekakor že zaradi trenutnega boljšega počutja nujno zavreči (to tudi storim nemudoma), pa sem z orodjem preverila kdaj se tehtnica uporabnosti prevesi, ko še ravno ulovimo zadnji stadij, primeren za čutila.

 

Ker nisem ravno najbolj sladkosnedna jedka, se skoraj vedno zgodi, da marmelada v malo večjih kozarcih razvije plesen (verjetno žlahtna ni). Do danes sem jo vedno odstranila v celoti in preostanek marmelade uporabila. In še živim. Priznam tudi to, da se je v mojih ajdovih palačinkah znašla tudi že nutela, ki je imela pretečen rok več kot pol leta pa je bila še vedno sladka.

 

Dodajam še eno uporabno reč pri jajcih. Če jajce "ubiješ" in se rumenjak razleze na vse strani, je precej gotovo, da je jajce že precej staro. Podobno, lahko ga poropotuljaš in če se notri nekaj sliši, je tudi bolje, da gre v koš za biološke odpadke.

 

Urša Z

 

 

Tudi kak dan po roku 'uporabno najmanj do' so piškoti še vedno odlični

 

Shranjevanje v hladilniku

 

Študentsko življenje je blagoslovljeno (ali pa tudi ne) s študentskimi boni. Zato se v mojem hladilniku najde bore malo zdrave hrane, ki bi bi ji rok trajanja potekel prej kot v pol leta. A vendar ni vse tako črno-belo. Po prebiranju nasvetov in hitrem pogledu v hladilnik sem kaj kmalu opazila, da je ta čudežna bela skrinja polna nepravilno razporejenih živil in žal tudi živil, ki več niso bila užitna. Seveda sem se najprej lotila odstranjevanja slednjih. Vrata hladilnika sem že prej nekako pravilno zapolnila, vsi ostali predeli pa so bili bolj ali manj polni napačno razporejenih živil. Verjetno je to botrovalo k temu, da sem se od nekaterih dobrot, kot na primer od slastne francoske solate, žal morala posloviti. Zato sem hitro prerazporedila mesne izdelke na spodnjo polico, predpripravljeno hrano v predalu sem zamenjala s sadjem, ki me je žalostno gledalo iz kuhinjske mize, mlečni izdelki pa so našli svoje mesto na sredinski polici.

 

Do sedaj je bilo moje načelo “glavno, da gre vse v hladilnik”. V prihodnje pa bom zagotovo prej premislila, ko bom iz trgovine prinesla nova živila. Naslednja naloga: pregled in čiščenje zamrzovalnika!

 

Katja 

 

S pravilnim shranjevanjem preprečimo nared v hladilniku in hitrejše staranje živil

 

Roki uporabnosti

 

Že dolgo časa vem, da je veliko živil tudi nekaj dni ali celo tednov po preteku roka uporabnih. Na mojih policah se tako vedno najdejo kakšni piškoti s pretečenim rokom ali pa začimbe, rastlinski napitek, tortilja čips, kosmiči ipd. Pa ne zato, ker ne bi znala načrtovati svojih nakupov in mi hrana ostaja, ampak zato, ker ta živila dobim iz lokalne eko trgovine, kjer poznam nekoga, ki dela tam in bi šla sicer ta živila na odpad. Zaenkrat z njimi nisem imela težav, predno jih uporabim, le preverim, če imajo kak čudenj vonj.

 

Urša D

 

Odkljuknica

 

Priznam, da sem si malce nepremišljeno za test izbrala odkljuknico, ker je videti preprosta. Saj na koncu se izkaže, da tudi je, ampak prvič je mogoče bolj kompliciran, ker je potrebno vključiti še druge člane gospodinjstva. Za pripravo tedenskega jedilnika smo si pri nas izbrali nedeljski večer, ko smo vsi na kupu. Pred tem sem naredila hiter pregled stanja shrambe, hladilnika in zamrzovalnika - in je v bistvu zelo poučno, saj odkriješ, da se tam skriva več uporabnega kot bi si človek mislil. Kombinacija jedilnika in tega, kar že imamo doma, nam je potem sestavila nakupovalni listek. Jedilnik je bil v bistvu največjo izziv, saj je bilo potrebno različne želje in okuse uskladiti s tem kar je doma in tik pred iztekom roka uporabnosti, a se je izkazalo, da je za vse v bistvu bolj pester in zanimiv kot je bil jedilnik, sestavljen sproti in po trenutnem (ne)navdihu.

 

Mi smo si za nakup izbrali ponedeljek predvsem zato, ker smo jedilnik pač sestavili od nedelje do nedelje. Čez čas pa bomo videli ali izbira nakupovalnega dne pomeni tudi kako razliko pod črto na računu.

 

O tem, kdo kuha v resnici ni bilo dosti dileme. Število obrokov pa nam je poleg nakupovalnega listka dala še en pomemben opomnik: kdo in kdaj bo sploh jedel doma!

 

Prvi dve izkušnji sta bili kot rečeno najbolj zahtevni pri usklajevanju, a zdaj vsi čez teden že razmišljamo o tem, kaj in kako bomo jedli naslednji teden. Še dvakrat ponovimo, pa bo stvar postala rutina in nekaj res povsem preprostega!

 

Erika

 

Navodili za shranjevanje zelenjave in sadja v hladilniku

 

Sam sem se lotil uporabiti navodila za shranjevanje zelenjave in sadja. In res smo doma kar strogi pri ločevanju sadja in zelenjave - naj mi bo oproščeno, če do danes temu nisem veliko posvečal pozornosti, posledica dvojne vzgoje pač. In tega, da čebula in krompir ne sobivata najbolj prijazno tudi nisem vedel.

 

Gotovo ste že slišali za trik, s katerim pospešimo zorenje kakijev. V košaro s kakiji položite kakšno jabolko. A zakaj je temu tako? Zato ker jabolka med hrambo izločajo etilen oz. eten, brezbarven in naraven zorilni plin.

 

In kjer je eden, jih je najmanj še pet, pravi ljudska modrost - in res je temu tako. Izkušeni eko-proizvajalci sadja in zelenjave zato svojim kupcem priporočajo, kako si lahko s tem pomagamo pri pozorevanju (da, tako temu rečejo agronomi).

 

Zelo močno izločajo etilen jabolka, marelice, nektarine, breskve. Močno izloča etilen avokado, hruške in kiviji. Zelo malo etilena pa izločajo jagode, ribez, maline, mandarine, limone in češnje. No, z dobrososedskimi odnosi tako lahko regulirate zorenje v vaši shrambi.

 

A to je glede sadja - zakaj pa čebula in krompir ne gresta z roko v roki? Hm, z malce raziskovanja sem ugotovil, da si pospešujeta kaljenje. In tako namesto, da bi vi jedli dobro krompirjevo solato, se čebula in krompir v shranjeni dobri družbi pripravljata na sajenje.

 

In glede navodil? Da se zmeraj znova naučimo kaj novega.

 

Albin

 
 

Očistimo Slovenijo / World Cleanup

   

Sledite nam

FacebookTwitterYoutubeFeed

Iskanje

Prijava na Čist-E-Novice

CAPTCHA Image
   Naloži novo varnostno kodo